Čarnogurský: Nedovoľme sofistikovanejšej verzii Mečiara ovládnuť krajinu

NETKY.SK • 13 Január 2014, 17:00 • 2 min
Čarnogurský: Nedovoľme sofistikovanejšej verzii Mečiara ovládnuť krajinu

BRATISLAVA - Nedovoľme sofistikovanejšej verzii Vladimíra Mečiara ovládnuť krajinu. Víťazstvo Roberta Fica (Smer-SD) by totiž ohrozilo demokratický systém na Slovensku a jeho vyhlásenia sú len potvrdením ambícií ovládnuť SR a nastoliť autoritatívny režim. Na tlačovej konferencii to dnes vyhlásil kandidát na prezidenta SR Ján Čarnogurský (nezávislý).

slovakia

left justify in out

"Od prvej minúty jeho kampane ide o dokonalé alebo nedokonalé divadlo. Zavádza a klame od prvej minúty, demagógia mu nie je cudzia," tvrdí Čarnogurský. Ako príklad uviedol, že Fico až do decembra 2013 ambíciu kandidovať zahmlieval a tvrdil, že sa voľbami nezaoberá. "V čase, keď sa tváril, že sa rozhoduje, 20. septembra 2013 Smer-SD zaregistroval doménu na stránku www.fico2014.sk, ktorá je volebnou prezentáciou Roberta Fica. Jeho billboardy sa navyše objavili už tri dni po ohlásení kandidatúry," zdôraznil prezidentský kandidát.

Čarnogurský spochybňuje aj Ficov výrok, že nebude v kampani zneužívať svoje postavenie. "Ak to myslel úprimne, nerobil by počas kampane aj premiéra a vedením vlády by poveril niektorého z podpredsedov. Ak dokáže teraz zneužívať svoje právomoci, čo bude, ak vyhrá? Vyzývam Fica, aby až do volieb poveril vedením vlády niektorého z podpredsedov a kampaň riadil ako jeden z nestranných kandidátov," apeloval.

Ján Čarnogurský je presvedčený, že stratégia Ficovej kampane počíta s manipuláciou verejnej mienky a manipuláciou médií. "Využíva na to aj parlament. Termín volieb sa stanovil tak, aby sa nestihli vyzbierať podpisy. Všetko nastavil účelovo, aby v maximálnej miere využil taktiku bleskovej vojny a nedal šancu demokracii," myslí si expredseda KDH.

Poukázal tiež na Ficovo víkendové sólo vystúpenie v Slovenskom rozhlase v diskusnej relácii. "Fico zneužíva verejnoprávne médiá. Ak neváhal využiť rozhlas, čo mu bude brániť, aby nevyužil aj televíziu?" pýtal sa. Čarnogurský tiež neverí Ficovmu sľubu, že sa Smer-SD nikdy nepokúsi o posilnenie právomocí prezidenta. "Ako to môže vôbec sľúbiť? Keď sa začnú kompetencie posilňovať, povie, že je prezident a nemôže do toho zasahovať, lebo musí byť nestranícky a nezodpovedá za to, čo robí strana," myslí si.

Navyše tvrdí, že Fico už s posilnením kompetencií začal, a to zmenou štatútu stáleho zástupcu SR pri EÚ. "Podľa mojich informácií z nemenovaného zdroja je toto prvý pokus o zmenu právomocí a kompetencií prezidenta SR," povedal s tým, že k tejto zmene došlo ešte v čase, keď Fico svoju kandidatúru tajil a išlo o test pozornosti verejnosti a médií. Odkiaľ takéto informácie má, nepovedal. "Tí, od ktorých ich mám, si neželajú byť menovaní," konštatoval.

Na otázku, prečo v minulosti dohadoval koalíciu KDH so Smerom-SD, odvetil, že na Slovensku by bolo vhodné minimálne pripustiť veľkú koalíciu ako jednu z alternatív. "Vtedy nešlo o vládu jednej strany, ale o koalíciu. Nevidím v tom žiaden protiklad proti tomu, čo hovorím teraz," deklaroval.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies