Čarnogurský: Mečiar chcel ísť do vlády s Dzurindom, Hrušovským a Bugárom

NETKY.SK • 25 Máj 2013, 09:30 • 2 min
Čarnogurský: Mečiar chcel ísť do vlády s Dzurindom, Hrušovským a Bugárom

BRATISLAVA - Predseda ĽS-HZDS Vladimír Mečiar v roku 2006 preferoval vytvorenie vlády s SDKÚ-DS, KDH a SMK pred spojením s Robertom Ficom a Jánom Slotom. KDH sa však rozhodlo radšej osloviť s ponukou Smer-SD, ktorý napokon vytvoril vládu s ĽS-HZDS a SNS.

slovakia

left justify in out

Vo svojej novej knihe Denník 1994 - 2007 to uvádza bývalý premiér a predseda KDH Ján Čarnogurský.

Predseda Smeru-SD Robert Fico sa nemusel dostať k moci ani po druhých voľbách, ktoré jeho strana absolvovala. Hoci Smer-SD v roku 2006 voľby vyhral, percentá ostatných strán umožňovali aj vytvorenie vlády pravice spolu s ĽS-HZDS.

"Necelý týždeň po voľbách mi zavolal Dzurinda a navrhol mi stretnutie za účelom tlaku na Predsedníctvo KDH, aby rozhodlo (samozrejme, za koalíciu s ním)," spomína Čarnogurský. "Povedal mi, že Mečiar by radšej s ním išiel do vlády, ale k tomu chýba KDH, inak by vláda nemala väčšinu (Maďari boli ochotní ísť do vlády). Mečiar dal Dzurindovi termín v ten deň doobeda, aby presvedčil KDH o účasti vo vláde," dodáva.

Kresťanskí demokrati zasadali napoludnie, takže Čarnogurský, podľa vlastných slov, odkázal Dzurindovi, aby u Mečiara predĺžil termín do 15.00 h, keď bude poznať rozhodnutie predsedníctva strany.

KDH však dostalo v tom istom čase ponuku aj od Smeru-SD. "Okolo 11.30 h mi volal Jozef Migaš, bývalý predseda Národnej rady (NR) SR v rokoch 1998 - 2002. Migaš prešiel k Ficovi a vraj mal na starosti komunikáciu s KDH. V rokoch 1998 - 2002 sme spolu dobre vychádzali aj pri schvaľovaní základnej zmluvy so Svätou stolicou. Migaš mi povedal, že Fico by mal záujem, aby KDH bolo v jeho koalícii a poveril ho za tým účelom komunikáciou s nami," spomína Čarnogurský. "Rozhodnutie bolo treba prijať dnes, lebo večer zasadá Predsedníctvo Smeru a ak sa KDH nerozhýbe, prijme inú koalíciu. Poznamenávam, že kým som bol v nemocnici, navštívil ma podpredseda HZDS Milan Urbáni, ktorý ma žiadal, aby som v KDH pôsobil, aby prestalo byť odmietavé voči HZDS. Povedal, že Mečiar nepôjde do vlády, ani za predsedu parlamentu," tvrdí Čarnogurský.

Predsedníctvo KDH podľa neho možnosť koalície s Dzurindom jednohlasne odmietlo. "V pomere 6:5 vyhrala formulácia, že KDH je za koalíciu so Smerom a SMK. Najskôr som zavolal Dzurindovi a povedal, že odpoveď je 'NIE'. Potom som zavolal Migašovi. Keď počul rozhodnutie, povedal, že tuší problémy, keď KDH viaže účasť aj na SMK. Večer Smer oznámil, že ide do koalície s SNS a HZDS," uzatvára Čarnogurský.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona