Čarnogurský: Mal som pravdu, Fico chce posilniť právomoci prezidenta!

NETKY.SK • 21 Február 2014, 12:54 • 2 min
Čarnogurský: Mal som pravdu, Fico chce posilniť právomoci prezidenta!

BRATISLAVA - Plánovanými zmenami v súdnictve chce premiér a prezidentský kandidát Robert Fico (Smer-SD) postupne dosiahnuť silnejšie právomoci prezidenta. Tvrdí to prezidentský kandidát Ján Čarnogurský, ktorý už začiatkom januára vyhlásil, že Fico má v úmysle posilniť kompetencie hlavy štátu.

slovakia

left justify in out

"Mal som pravdu. Fico postupne manipuluje verejnú mienku, vytvára hmlu rečami o stave súdnictva, predstiera úsilie riešiť problémy, no jeho cieľ je a bol jednoznačný. Postupne sa malými krokmi prepracovať k zmene zákonov a k čo najväčšiemu posilneniu kompetencií hlavy štátu," tvrdí Čarnogurský. Dodáva, že jeho obavy a informácie potvrdzuje medializovaný návrh ústavného zákona, podľa ktorého by mal prezident menovať predsedu Súdnej rady. "Fico pripravuje Slovákom autoritatívny režim, vládu jednej strany a jedného človeka," podčiarkol Čarnogurský.
      

Podľa navrhovaných zmien v justícii by už funkcie predsedu Najvyššieho súdu a Súdnej rady nemal zastávať jeden človek. Nového predsedu Súdnej rady SR by mal podľa ministra spravodlivosti Tomáša Boreca (nom. Smer-SD) vyberať prezident z dvoch kandidátov, ktorých bude predkladať predseda Ústavného súdu SR. Borec to uviedol tento týždeň po rokovaní s predsedom parlamentu Pavlom Paškom (Smer-SD) a zástupcami justície. Podľa návrhu by predseda Súdnej rady mal byť po novom ústavným činiteľom. "Pokiaľ by to mal byť sudca, tak by nemal vykonávať svoju funkciu sudcu počas doby vykonávania funkcie predsedu Súdnej rady," povedal Borec.
      

Medzi pripravovanými zmenami v justícii, ktoré koncom januára oznámili premiér Robert Fico (Smer-SD) a Tomáš Borec by mala byť aj istá forma bezpečnostnej previerky sudcov. Ďalšou zmenou by malo byť posilnenie kompetencií Súdnej rady, napríklad o možnosť podávať z vlastnej iniciatívy návrhy na disciplinárne stíhanie sudcov.


 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies