Carnajevova vdova bola typickým americkým dievčaťom odvedľa

NETKY.SK • 24 Apríl 2013, 10:34 • 2 min
Carnajevova vdova bola typickým americkým dievčaťom odvedľa

BOSTON - Vdova po Tamerlanovi Carnajevovi, podozrivom zo spáchania bombového útoku na Bostonskom maratóne, bola typickým "americkým dievčaťom odvedľa". Je najstaršou z troch dcér, jej otec je lekár na pohotovosti, matka pracuje ako zdravotná sestra, napísal britský denník Daily Mail v profile o Katherine Russellovej.

slovakia

left justify in out

Katherine Russellová bola tínedžerkou snívajúcou o štúdiu na vysokej škole, kým sa v 21 rokoch nezoznámila s Tamerlanom. Vtedy nechala školu, konvertovala na islam a porodila dcéru Zaharu, ktorá má teraz tri roky. 

V partnerskom a manželskom zväzku zažila domáce násilie, ktoré riešila aj polícia. Katherine Russellová však napriek tomu tvrdila, že Tamerlan Carnajev je "veľmi milý človek". 

Russellovej priatelia zo študentských čias hovoria, že "Katie" snívala o vysokoškolskom štúdiu a o práci v amerických Mierových zboroch. Na strednej škole bola členkou tanečného súboru a umeleckého klubu. Svojim priateľom naposledy do pamätnej knihy na konci školského roku napísala, že "by sa mali zapáliť pre vec a tešiť sa aj z maličkostí". 

Po zoznámení sa s Tamerlanom Carnajevom - približne v roku 2009 - sa veľmi zmenila, tvrdia jej známi. "Videla som ju pred pár mesiacmi. Bola úplne zmenená," uviedla jej priateľka, ktorá si neželala byť menovaná. Podľa inej "Katie má vymytý mozog jej supernábožensky založeným manželom. Nikto nechápe, čo sa s ňou deje". 

Russellová sa po útokoch, z ktorých je podozrivý jej manžel a švagor, presťahovala aj z dcérou z bostonského predmestia Cambridge v štáte Massachusetts k rodičom do Providence v štáte Rhode Island.

Jej tamojší právnici potvrdili, že spolupracuje s úradmi pri vyšetrovaní minulotýždňového útoku. "Robí všetko, čo môže, aby pomohla pri vyšetrovaní," uviedol advokát Amato DeLuca. Pre agentúru Reuters dodal, že správa o tom, že do útoku v cieľovej rovinke Bostonského maratónu je zapletený jej manžel a švagor, bola pre Russellovú "absolútnym šokom".

"Veľa plače. Nie je schopná nikam ísť. Nie je schopná pracovať," povedal právnik o svojej 24-ročnej mandantke, ktorá po zoznámení sa s Tamerlanom Carnajevom konvertovala na islam a v júni 2010 sa zaňho vydala. DeLuca uviedol, že Russellová pracovala 70-80 hodín týždenne ako domáca opatrovateľka, zatiaľ čo jej manžel sa doma staral o ich dcéru.

Výbuch dvoch náloží, ktoré explodovali minulý pondelok s odstupom 12 sekúnd v cieľovej rovinke Bostonského maratónu, usmrtil troch ľudí, dvoch Američanov - mladú ženu a osemročného chlapca, a jednu Číňanku študujúcu v Bostone, a zranil ďalších vyše 260 ľudí.

V noci na 20. apríla polícia na bostonskom predmestí Watertown po takmer 24 hodín trvajúcom pátraní zadržala 19-ročného podozrivého Džochara Carnajeva, ktorý je hospitalizovaný so strelnými zraneniami v nemocnici. Deň predtým zraneniam z prestrelky s políciou, ktorá sa odohrala na bostonskom predmestí Cambridge, podľahol jeho pravdepodobný spolupáchateľ, 26-ročný starší brat Tamerlan.

Džochara Carnajeva americkí vyšetrovatelia obvinili z použitia zbrane hromadného ničenia s následkom smrti a zo zámerného ničenia majetku, ktoré vyústilo do smrti ľudí. Za takéto trestné činy môže byť obžalovaný odsúdený na trest smrti, doživotie, alebo na trest odňatia slobody na neobmedzený počet rokov. Carnajeva, ktorý utrpel vážne zranenia a nemôže rozprávať, obžalovali priamo na nemocničnom lôžku.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies