Carnajeva uznali vinným z bombového útoku na bostonský maratón, hrozí mu trest smrti

NETKY.SK • 9 Apríl 2015, 05:54 • 2 min
Carnajeva uznali vinným z bombového útoku na bostonský maratón, hrozí mu trest smrti

BOSTON - Dvadsaťjedenročný bývalý študent Džochar Carnajev bol uznaný vinným vo všetkých 30 bodoch obžaloby v prípade bombového útoku na bostonský maratón, pri ktorom 15. apríla 2013 zahynuli traja ľudia a 264 ďalších utrpelo zranenia. Po ostro sledovanom procese to dnes oznámila porota federálneho súdu v Bostone.

slovakia

left justify in out

Tá istá porota, ktorá zvažovala Carnajevovu vinu vyše 11 hodín, teraz bude rozhodovať, či ho odsúdia na smrť alebo na doživotné väzenie bez možnosti predčasného prepustenia. Ešte predtým ju však čaká druhé kolo svedeckých výpovedí. Informovali o tom svetové agentúry.

 

Carnajev si vypočul rozsudok s pohľadom skloneným dolu k stolu obhajoby. Obhajoba na začiatku procesu pripustila Džocharovu vinu, ale snažila sa dokázať, že hlavným organizátorom bostonského útoku bol jeho zastrelený brat Tamerlan.

 

Prokuratúra Džochara Carnajeva obvinila, že spolu s bratom Tamerlanom umiestnil dve bomby vyrobené z tlakových hrncov v blízkosti cieľovej rovinky slávneho bostonského maratónu. Išlo o najkrvavejší teroristický útok v Spojených štátoch od 11. septembra 2001. Desiatky zo zranených utrpeli trvalé následky.

 

Vtedy 19-ročného Džochara zatkli štyri dni po útoku na maratón ťažko zraneného na predmestí Bostonu, o sedem rokov starší Tamerlan prišiel o život deň predtým pri prestrelke s políciou. Bratia pochádzali z čečenskej rodiny žijúcej v USA.

 

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona