Carnajev na titulnej strane magazínu: Američania sú pobúrení!

NETKY.SK • 18 Júl 2013, 06:48 • 2 min
Carnajev na titulnej strane magazínu: Američania sú pobúrení!

BOSTON - Americký magazín Rolling Stone uverejnil na titulnej strane svojho najnovšieho čísla fotografiu Džochara Carnajeva, mladého Čečenca obvineného z aprílového bombového útoku na účastníkov maratónu v Bostone. Kontroverzný krok vyvolal búrlivý ohlas verejnosti, informovala dnes agentúra AP.

slovakia

left justify in out

Carnajev na titulnej strane časopisu však viac pripomína jednu z mnohých rockových hviezd, ktoré magazín takto poctil, než osobu podozrivú zo spáchania zločinu. Fotografiu sprevádza titulok: "Bombový atentátnik - Ako obľúbeného a nadaného študenta zradila rodina, pohltil radikálny islam a ako sa stal netvorom."

Autorkou článku je redaktorka Janet Reitmanová. Niektorí používatelia sociálnej siete Twitter označili rozhodnutie redakcie použiť fotografiu za hanebné. Maloobchodné spoločnosti v regióne Nové Anglicko, kde sa nachádza aj Boston, dnes oznámili, že inkriminované číslo magazínu nebudú ponúkať vo svojich predajniach.

Devätnásťročný Carnajev, ktorý má kirgizské aj americké občianstvo, čelí 30-bodovej obžalobe vo veci prípravy a spáchania bombového atentátu na účastníkov Bostonského maratónu z 15. apríla. Výbuch dvoch náloží, ktoré explodovali s odstupom 12 sekúnd v cieľovej rovinke, usmrtil troch ľudí: dvoch Američanov (mladú ženu a osemročného chlapca) a jednu Číňanku študujúcu v Bostone. Zranenia utrpelo vyše 260 ľudí.

Štvrtou obeťou je policajt, ktorý zahynul počas prestrelky s Džocharom a jeho bratom Tamerlanom niekoľko dní po útoku. Zraneniam utŕženým počas prestrelky podľahol aj 26-ročný Tamerlan, údajný Džocharov spolupáchateľ. Ťažko zraneného Džochara Carnajeva zadržali v noci na 20. apríla na bostonskom predmestí Watertown. Na prvom súdnom pojednávaní 10. júla sa mladík vyhlásil za nevinného vo všetkých bodoch obžaloby. Predmetné číslo časopisu oficiálne vyjde až 1. augusta. Rolling Stone je dvojtýždenník zameraný na hudbu, masovú kultúru a politiku. V roku 1967 ho v kalifornskom meste San Francisco založili jeho súčasný šéfredaktor Jann Wenner a hudobný kritik Ralph Gleason.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies