Carnajev: Bostonský útok je odplata za zločiny USA voči moslimom

NETKY.SK • 17 Máj 2013, 10:33 • 2 min
Carnajev: Bostonský útok je odplata za zločiny USA voči moslimom

WASHINGTON - Podozrivý z útoku na Bostonský maratón Džochar Carnajev sa údajne priznal k činu v rukou písanom odkaze, ktorý zanechal v člne, kde sa ukrýval pred zatknutím. Útok v ňom označil za odplatu za vojenské operácie USA v moslimských krajinách.

slovakia

left justify in out

Správu o odkaze priniesla vo štvrtok americká televízia CBS News s odvolaním sa na anonymné zdroje, podľa ktorých Carnajev napísal správu perom na vnútornú stranu člna, kde ho štyri dni po útoku z 15. apríla našli policajti s vážnymi strelnými zraneniami.

Odkaz sa podľa CBS News niesol v duchu myšlienky, že "keď zaútočíte na jedného moslima, zaútočíte na všetkých moslimov". Carnajev v ňom uviedol, že bombový útok bol odvetou za zločiny USA voči moslimom v krajinách, ako sú Irak a Afganistan, a že obete v Bostone boli "vedľajšími škodami" rovnako ako nevinné obete amerických vojenských operácií po svete.

Džochar Carnajev (19) zároveň označil svojho staršieho brata a ďalšie podozrivého v prípade Tamerlana Carnajeva (26), ktorý zahynul pri prestrelke s políciou, za "mučeníka".

Výbuchy bômb v cieľovej rovine svetoznámeho maratónu v Bostone zabili troch ľudí a zranili 264 ďalších. Federálni vyšetrovatelia identifikovali bratov čečenského pôvodu ako podozrivých páchateľov na základe záberov z miesta činu.

Džochara Carnajeva v súčasnosti zadržiavajú vo väzenskej nemocnici západne od Bostonu. Čelí obvinenia, za ktoré by ho v prípade uznania viny mohli odsúdiť na trest smrti.

Tamerlan Carnajev figuroval v americkej databáze potenciálnych podozrivých z terorizmu, pričom podľa amerických bezpečnostných činiteľov Rusko dvakrát upozornilo USA, že môže byť islamským militantom, dodáva agentúra Reuters.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies