Carlsen sa v 10. partii dočkal výhry: Obrovská úľava

NETKY.SK • 25 November 2016, 11:59 • 2 min
Carlsen sa v 10. partii dočkal výhry: Obrovská úľava

NEW YORK - Magnus Carlsen sa vrátil do boja o titul majstra sveta v šachu. Vo štvrtkovej partii 10. kola dokázal úradujúci dvojnásobný šampión hrajúci s bielymi figúrkami zdolať ruského vyzývateľa Sergeja Karjakina, čím vyrovnal stav súboja na 5:5. Jedenásta partia je v New Yorku na programe po dni voľna v sobotu o 20.00 SEČ.

slovakia

left justify in out

Carlsen získal po výmene dám prevahu na šachovnici. Stál lepšie pozične a súperovi vytváral hrozby. Karjakin napriek tomu dokázal viackrát vykĺznuť z nepríjemných situácií a v strednej časti partie nevyužil príležitosť uhrať remízu. V koncovke ho Nór prevalcoval, pomohla mu k tomu aj Karjakinova chyba v 56. ťahu. Po 6,5-hodinovom boji a 75. ťahu Rus kapituloval.

 

"Je to obrovská úľava. Desať partií som čakal na víťazstvo, čo sa mi predtým nikdy nestalo," povedal na tlačovej konferencii Carlsen, ktorý už začína pociťovať únavu. "Niektoré partie trvali päť, šesť či takmer sedem hodín a to si vyberá svoju daň."

 

Podľa Carlsena reálne hrozí, že o víťazovi rozhodnú tajbrejky. "Po tejto partii je to dosť pravdepodobné. Urobím však maximum pre to, aby som zvíťazil už v riadnom 12-kolovom súboji," dodal Carlsen, ktorý bude v jedenástej partii viesť čierne figúrky.

 

Na celkový triumf potrebuje jeden z veľmajstrov získať 6,5 bodu. V prípade, že sa duel, ktorý sa hrá na 12 partií, skončí 6:6, o šampiónovi rozhodnú tajbrejky v rapide - bleskovom šachu.

 

šach - 10. partia zápasu o titul majstra sveta:

Magnus Carlsen (Nór.) - Sergej Karjakin (Rus.) 1:0

stav po 10. kole: 5:5



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona