Carles Puigdemont sa oficiálne stal novým premiérom Katalánska

NETKY.SK • 12 Január 2016, 14:11 • 2 min
Carles Puigdemont sa oficiálne stal novým premiérom Katalánska

MADRID - Separatistický politik Carles Puigdemont sa dnes oficiálne stal novým predsedom katalánskej vlády, čím si tamojší parlament udržiava nádej na vytvorenie nezávislého štátu z tohto hospodársky najsilnejšieho regiónu Španielska. Informovala o tom agentúra AP.

slovakia

left justify in out

Puigdemontovo vymenovanie podpísané španielskym kráľom Filipom VI. a premiérom Marianom Rajoyom bolo zverejnené v úradnom vestníku. Puigdemonta zvolili v nedeľu poslanci presadzujúci nezávislosť regiónu po tom, ako dovtedajšiemu predsedovi katalánskej vlády Arturovi Masovi sa nepodarilo získať dostatočnú podporu.


Puigdemont (53), doterajší starosta mesta Girona, dostal v 135-člennom regionálnom parlamente 70 hlasov separatistickej koalície Junts pel Sí (Spoločne za Áno) a radikálnej ľavicovej strany Kandidatúra ľudovej jednoty (CUP). Proti bolo 63 poslancov a dvaja sa zdržali hlasovania.


Puigdemont, ktorý je bývalým novinárom, je rovnako ako Mas členom liberálnej strany Demokratická konvergencia Katalánska (CDC) a dlhodobo dôrazne podporuje osamostatnenie sa regiónu. Prisľúbil, že bude pokračovať v Masovej iniciatíve dosiahnuť do roku 2017 nezávislosť Katalánska.


Jeho vymenovanie prišlo v čase, keď politické strany v Španielsku vystupujú proti katalánskej nezávislosti v snahe vytvoriť novú národnú vládu po patových decembrových voľbách.
Španielska vláda znova zdôraznila, že odštiepenie Katalánska za žiadnych okolností nepripustí. "Máme viac prostriedkov než kedykoľvek predtým na to, aby sme zabezpečili jednotu krajiny," vyhlásil Rajoy.


 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies