Carles Puigdemont sa odvolal voči obvineniam vzneseným v Španielsku

NETKY.SK • 3 Apríl 2018, 06:09 • 2 min
Carles Puigdemont sa odvolal voči obvineniam vzneseným v Španielsku

BERLÍN/MADRID - Bývalý katalánsky premiér Carles Puigdemont, ktorého zadržali v Nemecku na základe európskeho zatykača, podal odvolanie voči obvineniam, ktoré voči nemu vzniesla španielska justícia.

slovakia

left justify in out

V 85-stranovom odvolaní podanom svojím právnikom Jaumeom Alonsom-Cuevillasom vodca katalánskych separatistov argumentuje, že obvinenie z rebélie je neudržateľné, pretože skutková podstata tohto trestného činu predpokladá, že došlo k násilnému povstaniu. Ak sa v priebehu katalánskeho referenda o nezávislosti konaného 1. októbra vôbec nejaké násilnosti stali, boli to izolované prípady a sú za ne zodpovední ich iniciátori.

 

Puigdemont tiež požaduje, aby bolo stiahnuté obvinenie o zneužití verejných prostriedkov vznesené proti nemu a bývalej katalánskej ministerke školstva Clare Ponsatiovej. Podľa neho neexistuje žiadny dôkaz o tom, že by uvoľnil finančné prostriedky na referendum, ktoré podľa vlády v Madride stálo okolo 1,6 milióna eur.

 

Počas veľkonočných sviatkov Puigdemonta navštívili vo väzení v meste Neumünster dvaja poslanci strany Ľavica Diether Dehm a Zaklin Nasticová. Podľa ministerstva spravodlivosti spolkovej krajiny Šlezvicko-Holštajnsko nemá Puigdemont prístup k internetu, ale má povolené telefonovať a pod dohľadom môže používať aplikáciu Skype.

 

Generálna prokuratúra v Šlezvicku-Holštajsku chce po Veľkej noci oznámiť, či požiada Vrchný krajinský súd o vydávaciu väzbu pre Puigdemonta.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies