Carles Puigdemont bude kandidovať vo voľbách do EP

NETKY.SK • 11 Marec 2019, 07:10 • 2 min
Carles Puigdemont bude kandidovať vo voľbách do EP

MADRID - Bývalý katalánsky premiér Carles Puigdemont, ktorého španielska vláda považuje za zločinca na úteku, sa bude uchádzať o zvolenie za poslanca Európskeho parlamentu (EP).

slovakia

left justify in out

"Nastal čas, aby sme uskutočnili ďalší krok smerom k zmedzinárodneniu práva Katalánska na sebaurčenie. Toto právo vyjde zo srdca Európy a bude venované celému svetu," napísal v tejto súvislosti Puigdemont na sociálnej sieti Twitter.

 

img

 

Kandidatúru bývalého katalánskeho premiéra za poslanca EP oznámili predstavitelia strany Spoločne za Katalánsko (JxCat). Tá vznikla pred regionálnymi voľbami v Katalánsku v roku 2017 po tom, ako sa Puigdemontova Katalánska európska demokratická strana (PDeCAT) spojila so skupinou nezávislých osobností. PDeCAT momentálne v EP zastupuje jeden zákonodarca.

 

Puigdemont ušiel zo Španielska do Belgicka v októbri 2017, deň po tom, ako separatisti i napriek varovaniam Madridu vyhlásili nezávislosť Katalánska. Hoci španielske orgány obvinili Puigdemonta zo vzbury, ten doposiaľ úspešne vzdoruje snahám o svoje vydanie do vlasti.

 

img

 

V poradí dvanáste voľby do EP sa uskutočnia v EÚ v dňoch 23. až 26. mája 2019. Na Slovensku sa voľby budú konať v sobotu 25. mája 2019.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona