Carl Bildt: Nezávislosť Škótska povedie k balkanizácii Spojeného kráľovstva

NETKY.SK • 4 Jún 2014, 14:00 • 2 min
Carl Bildt: Nezávislosť Škótska povedie k balkanizácii Spojeného kráľovstva

LONDÝN - Nezávislosť Škótska povedie k tzv. "balkanizácii" Spojeného kráľovstva, čo bude mať dôsledky aj pre zvyšok Európy, varoval dnes švédsky minister zahraničných vecí Carl Bildt.

slovakia

left justify in out

Bývalý premiér pôsobil v rokoch 1999-2001 ako osobitný vyslanec OSN na Balkáne, informovala dnes agentúra Reuters.
     

Bildt pre denník Financial Times uviedol, že prípadné odhlasovanie škótskej nezávislosti v septembri vyvolá "nebývalú reťazovú reakciu" tak v Spojenom kráľovstve, ako aj pevninskej Európe. Kráľovstvo, ktoré by tak pozostávalo už iba z Anglicka, Walesu a Severného Írska, by podľa Bildta muselo znova vyjednávať niektoré podmienky svojho členstva v Európskej únii.
     

"Balkanzácia Britských ostrovov je niečo, na čo sa netešíme. Začína sa prejavovať najmä v Škótsku, ale aj inde v krajine. Aký dosah má írska otázka? Čo sa deje v Ulsteri? Voľby sú jedna vec, potom však príde veľmi bolestivé obdobie odlúčenia, ktoré ovplyvní vzťah Británie s EÚ," povedal Bildt pre zmienený denník.
     

Švédsky diplomat varoval tiež pred nebezpečenstvami, ktoré by prinieslo vystúpenie Británie z únie, poukazujúc na referendum sľúbené britským premiérom Davidom Cameronom na koniec roka 2017. "Európska únia by stratila významného člena s celosvetovým vplyvom. Pre krajinu by to znamenalo ešte väčšiu katastrofu," tvrdí Bildt.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies