Čaputovej podnetom proti 50-dňovému moratóriu sa bude môcť ústavný súd zaoberať prednostne

NETKY.SK • 3 December 2019, 14:43 • 2 min
Čaputovej podnetom proti 50-dňovému moratóriu sa bude môcť ústavný súd zaoberať prednostne

KOŠICE - Návrhom prezidentky Zuzany Čaputovej na pozastavenie novely zákona, ktorá zavádza 50-dňové moratórium na zverejňovanie predvolebných prieskumov, sa bude môcť ústavný súd zaoberať prednostne.

slovakia

left justify in out

Vyplýva to z vyjadrenia ústavného sudcu Martina Vernanského. Ako vysvetlil, zákon o Ústavnom súde SR predpokladá, že ústavný súd nie je viazaný poradím návrhov tak, ako mu boli doručené, ale môže rozhodnúť, že sa niektorým veciam bude venovať prednostne. Či tak urobí v prípade podania prezidentky Čaputovej, je podľa neho predčasné povedať.


„Musia byť splnené dve podmienky. Prvá je, že zákon bude zverejnený v zbierke zákonov a druhá, že na ústavný súd sa niekto obráti. To znamená, že až keď obe tieto podmienky kumulatívne splnené budú, je možné diskutovať, do akej miery bude ústavný súd pripravený a spôsobilý rýchlo reagovať,“ dodal Vernanský.

 

img


Ako v pondelok potvrdil hovorca Martin Strižinec, prezidentka ešte nepodala podnet na Ústavný súd SR pre novelu zákona, ktorá zakazuje zverejňovanie prieskumov 50 dní pred voľbami. Na súd sa môže obrátiť až po zverejnení novely v Zbierke zákonov SR.

 

Poslanci Národnej rady SR v utorok 26. novembra prelomili veto prezidentky a odsúhlasili dlhšie moratórium aj po druhýkrát. Prijatie novely kritizovala odborná verejnosť, médiá a opozícia, ale aj koaličný Most-Híd.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona