Čaputová: Sudcovia budú rozhodovať o charaktere justície

NETKY.SK • 10 September 2015, 11:38 • 2 min
Čaputová: Sudcovia budú rozhodovať o charaktere justície

BRATISLAVA – Sudcovia trestnoprávneho kolégia Najvyššieho súdu SR budú mať v pondelok príležitosť zaujať postoj nielen k osobe Štefana Harabina, ale aj charakteru justície, ktorý reprezentuje.

slovakia

left justify in out

Uviedla to pre agentúru SITA advokátka spolupracujúca s VIA IURIS Zuzana Čaputová. Na pondelok zvolala predsedníčka Najvyššieho súdu SR Daniela Švecová rokovanie trestnoprávneho kolégia s návrhom na odvolanie jeho predsedu Štefana Harabina. Čaputová zdôraznila, že je to človek, ktorý aj podľa prieskumov vo verejnosti znižuje dôveru v súdnictvo. „Svojimi vyjadreniami a konaním už dávno nie je vhodným reprezentantom funkcie, ktorú by mala zastávať právnická elita,“ vyhlásila Čaputová.


Čaputová si ďalej myslí, že kompetentní by mali v súvislosti s Harabinom zvážiť podanie návrhu na začatie disciplinárneho konania. Zároveň ale treba dodať, že situácia v tomto prípade nie je jednoduchá. Sudca nemôže byť disciplinárne stíhaný za svoj právny názor. Zároveň však má niesť zodpovednosť za svojvoľné nezákonné rozhodnutie, ktorým spôsobí napríklad značnú škodu. Čaputová pripomenula, že disciplinárneho deliktu sa môže sudca dopustiť, ak poruší svoju povinnosť zdržať sa všetkého, čo by mohlo narušiť vážnosť a dôstojnosť funkcie sudcu alebo ohroziť dôveru v nezávislé, nestranné a spravodlivé rozhodovanie súdov.


V súvislosti s rozdielnymi rozhodnutiami senátov trestnoprávneho kolégia o policajnej inšpekcii a aj o platnosti rozsudkov veľkokrtíšskeho sudcu Milana Vargu Čaputová podčiarkla, že „táto situácia je neudržateľná a má vážne dôsledky“. Aj preto je nevyhnutné zjednotenie týchto rôznych stanovísk a teda zhoda v kolégiu na tom, ktorý z výkladov zákona je správny. Švecová kolégium na zjednotenie stanovísk zvolala na 29. septembra.


Štefanovi Harabinovi sa minulý rok nepodarilo obhájiť post šéfa Najvyššieho súdu SR. Novou šéfkou súdu sa stala Daniela Švecová. Harabin však zostal na čele trestnoprávneho kolégia Najvyššieho súdu SR. Pre viaceré diskutované rozsudky predsedníčka NS SR Daniela Švecová rozsadila od začiatku septembra dovtedajší senát v zložení Štefan Harabin, Gabriela Šimonová a Viliam Dohňanský. Harabin skončil v senáte svojho kritika Juraja Klimenta. Minulý rok v novembri Harabin neuspel vo voľbách na člena Súdnej rady a do rady sa dostal reformný sudca a viceprezident združenia Sudcovia za otvorenú justíciu Dušan Čimo.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona