Čaputová si v druhom kole volieb zmeria sily so Šefčovičom

NETKY.SK • 17 Marec 2019, 08:59 • 2 min
Čaputová si v druhom kole volieb zmeria sily so Šefčovičom

BRATISLAVA - Po sčítaní takmer všetkých okrskových zápisníc je víťazkou prvého kola prezidentských volieb Zuzana Čaputová. Do druhého kola pôjde s Marošom Šefčovičom. Vyplýva to z predbežných výsledkov zverejnených Štatistickým úradom (ŠÚ) SR.

slovakia

left justify in out

Čaputová v prvom kole získala 40,53 % hlasov, Šefčovič dostal od voličov 18,66 % hlasov. Volebná účasť dosiahla 48,71 %.

Do druhého kola sa nedostal Štefan Harabin, ktorý vo voľbách získal 14,34 % hlasov, za ním nasleduje Marian Kotleba, ktorý získal 10,40 % hlasov.

 

obrazok

 

Päticu kandidátov uzatvára František Mikloško s 5,73 % hlasov. Zvyšní ôsmi kandidáti nedostali ani jedno percento hlasov.

Všetky okrskové zápisnice nie sú spočítané ešte v Bratislavskom, Košickom, Trenčianskom a Prešovskom kraji, celkovo ich zostáva ešte 35.

 

Mgr. Zuzana Čaputová, rod. Strapáková je slovenská právnička (advokátka s pozastaveným výkonom advokácie), občianska aktivistka a liberálna politička, podpredsedníčka mimoparlamentnej liberálnej strany Progresívne Slovensko.

 

Dlhoročne pôsobila v neziskovom sektore ako spolupracovníčka občianskeho združenia VIA IURIS, ktoré sa venuje posilňovaniu právneho štátu a presadzovaniu spravodlivosti vo vybraných oblastiach práva.

 

obrazok

 

V roku 2016 bola ako právnička občianskej iniciatívy Skládka nepatrí do mesta, usilujúcej sa o uzavretie skládky odpadov v Pezinku, ocenená Goldmanovou environmentálnou cenou. Problematike pezinskej skládky sa venovala 14 rokov.

 

V septembri 2017 oznámila odchod z tímu VIA IURIS a pokračovanie v advokátskej praxi. V rámci advokácie sa plánuje aj naďalej venovať environmentálnym témam.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jana Hupková
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies