Čaputová a Duda chcú hovoriť s lídrami o kandidátskom statuse Ukrajiny

NETKY.SK • 11 Máj 2022, 15:30 • 2 min
Čaputová a Duda chcú hovoriť s lídrami o kandidátskom statuse Ukrajiny

BRATISLAVA – Prezidentka SR Zuzana Čaputová a poľský prezident Andrzej Duda plánujú spoločne navštevovať lídrov krajín, najmä západnej Európy so zdržanlivejším postojom voči kandidátskemu statusu Ukrajiny v Európskej únii.

slovakia

left justify in out

Čaputová to navrhla na stredajšom prijatí Dudu v Prezidentskom paláci v Bratislave. „Pre budúcnosť a perspektívu Európy  a mier v Európe je dôležité baviť sa o postavení Ukrajiny z hľadiska udelenia kandidátskeho štatútu. To, samozrejme, neznamená automaticky plnohodnotné členstvo, na ktoré je treba splniť kritériá. Ale kandidátsky status považujeme za prirodzené gesto v náročnej situácii, v ktorej Ukrajina je. Navyše, aj v kontexte toho, že sa jej vzďaľuje členstvo v Aliancii,“ uviedla Čaputová.

 

img

 

Hovoriť o konkrétnych termínoch či poradí návštev je podľa prezidentky zatiaľ predčasné. Čaputová uviedla, že s niektorými lídrami sa už neformálne kontakty na túto tému uskutočnili. Prezidentka ocenila vzťahy s Poľskom. Vyzdvihla, že Poľsko má chrániť vzdušný priestor SR, ako aj účasť poľských vojakov v jednotke NATO na Slovensku. „Zároveň verím, že sa nám v lete podarí dokončiť pripojenie na dodávky plynu smerom na Poľsko,“ dodala. Poľský prezident sa v stredu stretne aj s predsedom parlamentu Borisom Kollárom (Sme rodina) a premiérom Eduardom Hegerom (OĽaNO).

 

Možno vás zaujme: Odchod od ruských energií musí byť technicky zrealizovateľný, uvedol Heger



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Johny domansky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies