Čaplovič v Budapešti: Vzťahy rezortov školstva SR a Maďarska nikdy neboli lepšie

NETKY.SK • 28 Marec 2014, 09:49 • 2 min
Čaplovič v Budapešti: Vzťahy rezortov školstva SR a Maďarska nikdy neboli lepšie

BUDAPEŠŤ - Vzťahy rezortov školstva SR a Maďarska nikdy neboli také dobré ako teraz, vyhlásil dnes v Budapešti minister školstva, vedy, výskumu a športu SR Dušan Čaplovič, ktorý sa stretol so šéfom maďarského rezortu ľudských zdrojov Zoltánom Balogom.

slovakia

left justify in out

Podľa agentúry MTI Čaplovič sa dnes v Budapešti zúčastnil medzinárodnej konferencie, ktorá sa konala v rámci rokovania ministrov školstva Vyšehradskej štvorky (V4).
      

Na bilaterálnej schôdzke slovenský minister Balogovi vyjadril vďaku za to, že osobne podporuje výučbu slovenského jazyka v Maďarsku.
      

V reakcii na prosbu maďarskej strany, aby na Slovensku neboli v rámci reformy školstva zatvárané školy s maďarským vyučovacím jazykom, respektíve aby sa vytvorila rozumná integrácia, ktorá by neohrozovala maďarskú výučbu, Čaplovič povedal, že reforma školstva na Slovensku nemôže viesť k tomu, aby sa zatvárali málotriedky. Ako dodal, v SR sú prevádzkovateľmi škôl samosprávne orgány.
      

Témou dvojstrannej schôdzky bola aj reforma školstva v Maďarsku so zameraním na zmeny týkajúce sa modelu kariérneho rozvoja, kontinuálneho vzdelávania sa, ako aj odmeňovania pedagogických zamestnancov.
      

Podľa hovorcu slovenského ministerstva školstva Michala Kaliňáka témou spoločného rokovania V4 bola pripravovaná spolupráca krajín V4 s USA v oblasti vedy a techniky. V súvislosti s nadchádzajúcim predsedníctvom SR vo V4 navrhla slovenská strana zorganizovať okrúhly stôl za účasti ministrov V4 zodpovedných za vedu a výskum so zástupcami USA, ktorého témou budú možnosti realizácie spoločných projektov vedy a výskumu v konkrétnych oblastiach.
      

Medzinárodná konferencia bude pokračovať v piatok, kedy ministra Čaploviča na stretnutí zastúpi štátny tajomník rezortu Štefan Chudoba. Diskutovať sa podľa vyjadrenia hovorcu bude o spoločných študijných programoch, ako aj možnostiach spolupráce s obchodnou sférou s cieľom rozšíriť štipendijné programy.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies