Čaplovič: Učitelia by mali byť priamo zamestnancami ministerstva školstva

NETKY.SK • 28 Marec 2014, 17:43 • 2 min
Čaplovič: Učitelia by mali byť priamo zamestnancami ministerstva školstva

BRATISLAVA - Učitelia základných a stredných škôl by mali byť priamo zamestnancami ministerstva školstva. Po dnešnom oceňovaní učiteľov to vyhlásil šéf rezortu školstva Dušan Čaplovič (Smer-SD).

slovakia

left justify in out

Ak by pedagógovia spadali priamo pod ministerstvo, štát by ich podľa Čaploviča vedel oveľa lepšie a kvalitnejšie ohodnotiť a rezort by mal lepší prehľad o finančných tokoch.
     

Základné a stredné školy v súčasnosti zriaďujú mestá, obce a samosprávne kraje. Peniaze pedagógom tak prerozdeľujú samosprávy a systém je podľa ministra „rozbitý“. "Pedagogickí a odborní zamestnanci by boli priamo pod ministerstvom školstva, obciam a zriaďovateľom by zostali majetky, lebo to nemôžeme prevziať," hovorí o svojej predstave Čaplovič. Takúto zmenu podľa neho zaviedli v susednom Maďarsku, čo sa im osvedčilo.
     

Ministerstvo školstva sa chystá v blízkom čase meniť financovanie školstva. Zmeny majú priniesť aj oceňovanie učiteľov a škôl podľa kvality. "Financovanie našich škôl bude viazané na kvalitu učiteľov, kvalitu výstupov," tvrdí šéf rezortu.
     

V súvislosti so zvyšovaním platov učiteľov minister zopakoval, že chce dodržať svoj záväzok, ktorý zakotvil v správe o stave školstva. Ten hovorí, že plat učiteľov základných a stredných škôl by mal do roku 2016 dosiahnuť 1,2-násobok priemerného platu v národnom hospodárstve. Podľa Čaploviča by tak učitelia mali priemerne zarábať viac ako 1000 eur. Správu o stave školstva mala vláda schvaľovať ešte v septembri minulého roka, kabinet ju však stále nemal na stole. Podľa Čaploviča o nej bude rokovať po prezidentských voľbách.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies