Čaplovič: Trvám na rozhodnutiach, ktoré som zatiaľ v rezorte urobil

NETKY.SK • 23 Máj 2013, 10:23 • 2 min
Čaplovič: Trvám na rozhodnutiach, ktoré som zatiaľ v rezorte urobil

BRATISLAVA - Učiteľom sa najviac znížili platy v roku 2011, uviedol v záverečnom slove k správe o stave školstva minister Dušan Čaplovič.

slovakia

left justify in out

"Do školstva išlo menej peňazí, zobrali sa peniaze na vedu, na investície do vysokých škôl, v tomto období jediný raz nešli peniaze na zvýšenie platov učiteľov," vysvetľoval Čaplovič situáciu v roku 2011, kedy bola premiérkou Iveta Radičová. Minister trvá na rozhodnutiach, ktoré zatiaľ v rezorte urobil.

"Školstvo nemôže byť pravé alebo ľavé, len dobré alebo zlé," dodal s tým, že k diskusii dostali už viac ako 40 pripomienok, ktoré vyhodnotia po 30. júni. Poslanci o situácii v školstve diskutovali viac ako deň, v rozprave vystúpilo 18 zákonodarcov. Správa obsahuje návrhy, je určená na diskusiu, ktorá je otvorená do 30. júna tohto roku. "Diskusia potvrdila, že čím viac človek pozná, tým častejšie zvažuje svoje kroky, ktorá cesta je správna. Čím menej pozná problematiku, tým častejšie má jednoduché, populistické riešenia," zhodnotil Čaplovič vystúpenia poslancov. Minister zdôraznil, že treba zrovnoprávniť odborné vzdelávanie so všeobecným, čo bude vláda podporovať viacerými spôsobmi, napríklad špeciálnymi štipendiami. Za katastrofu označil detašované pracoviská vysokých škôl, ktoré sú podľa neho v každej druhej dedine. Minister dúfa, že aj vďaka správe sa slovenské školstvo posunie o krok dopredu. 

Slovensko by malo podľa správy postupne zvyšovať výdavky na školstvo, aby do roku 2020 dosiahli šesť percent HDP. Do roku 2020 by mal priemerný plat učiteľa s vysokoškolským vzdelaním dosiahnuť najmenej 75 percent priemerného platu ostatných vysokoškolsky vzdelaných ľudí. Správa obsahuje 22 systémových krokov pre ďalší rozvoj regionálneho školstva a 22 krokov pre rozvoj vysokého školstva. Podľa nej treba optimalizovať sieť škôl a školských zariadení. "Jedným z nástrojov na zvýšenie efektívnosti siete škôl, a tým aj získania zdrojov na zvyšovanie platov, je umožniť zvýšiť počet žiakov v triedach a získané zdroje využiť radšej na menší počet lepšie zaplatených učiteľov ako na veľký počet priemerne zaplatených učiteľov," konštatuje správa.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona