Čaplovič: Text o rozvedenej rodine sa nemal objaviť v šlabikári

NETKY.SK • 13 December 2013, 13:27 • 2 min
Čaplovič: Text o rozvedenej rodine sa nemal objaviť v šlabikári

BRATISLAVA – Minister školstva Dušan Čaplovič si myslí, že text o rozvedenej rodine malého chlapca, ktorý raz odchádza za otcom a raz za matkou, sa v šlabikári objaviť nemal.

slovakia

left justify in out

„Môj osobný názor je dosť radikálny, že takýto text v prváckom šlabikári pre prvý ročník základnej školy sa nemal objaviť,“ povedal dnes agentúre SITA šéf rezortu školstva. Takýto článok podľa neho prváčik nepotrebuje, stretnúť sa s ním môže vo vyšších ročníkoch.

Minister školstva má o osude kritizovaného Hupsovho šlabikára Lipka rozhodnúť do konca roka, ako však hovorí, urobiť tak reálne bude musieť do Vianoc. Opierať sa chce pri svojom rozhodnutí o názory odborníkov. Do úvahy prichádza viacero riešení. Jedným z nich, ktoré na pracovnom rokovaní k šlabikáru navrhol Ján Horecký zo Združenia katolíckych škôl, je šlabikár stiahnuť, aby ho školy ďalej nepoužívali. Ďalšie riešenie navrhované vydavateľom je nahradiť text o neúplnej rodine iným. Minister však hovorí aj o ďalšej možnosti, a to, že by školy, ktoré majú záujem, požiadali o výmenu šlabikára. Ministerstvo by im tak zabezpečilo zo svojich skladov iný z ďalších dvoch druhov učebnice. To ale môže podľa ministra spôsobiť v školách problém. „Problém je v tom, že máme už takmer polrok za sebou a myslím si, že je správny aj názor, že ťažko je teraz začať s iným šlabikárom,“ uviedol dnes Čaplovič. 

Podľa šéfa rezortu školstva je teda potrebné zvážiť možnosť, aby problematický text v šlabikári zatiaľ vymenili. V budúcnosti by potom podľa Čaploviča mohol vzniknúť na Slovensku šlabikár, do ktorého prípravy by zapojili kvalitných spisovateľov a výtvarníkov. „Tak ako sme sa my učili v podstate z Ľudmily Podjavorinskej a Márie Rázusovej-Martákovej a zo Slniečka, tak podobne musíme asi zrejme začať zvažovať takýto šlabikár pripraviť na Slovensku,“ povedal minister. Prípravu takéhoto šlabikára považuje Čaplovič za veľkú výzvu, pri tejto možnosti spomenul meno spisovateľa Ľubomíra Feldeka. 

Hupsov šlabikár Lipka sa na školy dostal po tom, čo rezort školstva vyhlásil verejnú súťaž na nový šlabikár koncom júna. Vydavateľstvo nemalo k pôvodnej Lipke licenčnú zmluvu, od zmluvy totiž odstúpila jedna zo spoluautoriek pôvodnej Lipky Alžbeta Hirková. Víťaza vybrali začiatkom augusta, novú zmluvu podpísali s vydavateľstvom Aitec, ktoré vydávalo i predošlú Lipku. Niektoré školy i rodičia mali k novému šlabikáru viaceré výhrady. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona