Čaplovič: Text o rozvedenej rodine musí vydavateľ v šlabikári zmeniť

NETKY.SK • 23 December 2013, 17:45 • 2 min
Čaplovič: Text o rozvedenej rodine musí vydavateľ v šlabikári zmeniť

BRATISLAVA - V súvislosti s Hupsovým šlabikárom Lipka sa spomínal najmä text k precvičovaniu písmena Ž v prílohe šlabikára, v ktorom sa písalo o chlapcovi z rozvedenej rodiny

slovakia

left justify in out

Hupsov šlabikár Lipka, v ktorom sa nachádza text o rozvedenej rodine chlapca, môžu školy vrátiť a namiesto neho si objednať jeden z dvoch zostávajúcich šlabikárov. Vydavateľstvo Lipky Aitec musí text nahradiť novým. Rozhodnutie o osude šlabikára dnes podpísal minister školstva Dušan Čaplovič. Agentúre SITA jeho stanovisko poskytol hovorca rezortu Michal Kaliňák.

Hupsov Šlabikár Lipka rešpektuje všeobecné i špecifické ciele výchovy a vzdelávania a tiež rešpektuje najmodernejšie trendy vo vzdelávaní a dodržiava spoločenskú korektnosť, uvádza sa v stanovisku ministra školstva. Šlabikár komplexne posúdili v šiestich kategóriách deviati lektori. "Napriek tomu nie som presvedčený o tom, že malé deti by mali byť v rannom veku atakované problémami dospelých ľudí, ich rodičov. Najmä nie v prvom ročníku šlabikára základnej školy," odkazuje Čaplovič. Rozhodnutie, ktoré dnes minister podpísal, znamená, že školy, ktoré chcú, môžu Hupsov šlabikár Lipka vrátiť a namiesto neho si objednať jeden z dvoch zostávajúcich šlabikárov. Vydavateľstvo šlabikára musí sporný text nahradiť novým, ktorý vzíde z konzultácií všetkých zainteresovaných, informuje minister a dodáva, "z toho plynie poučenie, venovať väčšiu pozornosť textom v našich učebniciach aj na Štátnom pedagogickom ústave a možno pripraviť taký prvácky šlabikár, ktorý bude vychádzať z kultúrnych a národných tradícií, ako aj z pera renomovaného spisovateľa detskej literatúry a výtvarníka, tak ako bol v časoch Ľudmily Podjavorinskej či Márie Rázusovej - Martákovej". 

V súvislosti so šlabikárom sa hovorilo najmä o texte pri precvičovaní písmena Ž v prílohe šlabikára. V ňom sa písalo o chlapcovi z rozvedenej rodiny, ktorý raz trávi víkend u otca a raz u matky. Nad nimi býva ujo Žubajík, ktorý občas pomáha mamičke s vodou alebo žiarovkou a elektrinou. Napokon Žubajík požiada mamu chlapca o ruku a ožení sa s ňou. Okolo článku sa rozvírila diskusia, či je pre prvákov vhodný a primeraný. Tento kritizovaný text je teraz vydavateľ ochotný nahradiť iným. "Budeme sa snažiť riešiť tieto veci v rámci reedície, respektíve nejakých ďalších krokov a čo sa týka toho predmetného textu, tam sa to riešenie už začalo. Vytvorili sme dva alternatívne texty, ktoré sme dali na posúdenie odbornej verejnosti a na základe tohto sme bez problémov ochotní vymeniť ten text a ponúknuť ho dokonca ešte aj v tomto školskom roku na webovej stránke vydavateľstva," uviedol šéfredaktor vydavateľstva Aitec Walter Hirschner. Učitelia by tak mali na výber, ktorý text pri výučbe použijú. Text, ktorý by vybrali na základe diskusie, by potom zaradili priamo do šlabikára.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona