Čaplovič: Teóriu by mal zabezpečiť štát, prax podniky

NETKY.SK • 6 Február 2014, 13:29 • 2 min
Čaplovič: Teóriu by mal zabezpečiť štát, prax podniky

BRATISLAVA - Nový zákon o odbornom vzdelávaní, ktorý pripravuje rezort školstva, by mal upraviť aj duálne vzdelávanie.

slovakia

left justify in out

Teoretické vzdelávanie by mal garantovať štát, získavanie praxe by zas mali poskytovať dielne priamo v podnikoch. Taká je podstata duálneho vzdelávania, ktoré by mal upraviť pripravovaný nový zákon o odbornom vzdelávaní z dielne rezortu školstva. Na dnešnom brífingu po rokovaní s Asociáciou zamestnávateľských zväzov a združení (AZZZ) SR to povedal minister školstva Dušan Čaplovič.

„Nový zákon bude postavený na tom princípe, aby sa na jednej strane motivovali mladí ľudia, ale aj podnikatelia a zamestnávatelia,“ uviedol šéf rezortu školstva. O tom, ako bude motivácia pre zamestnávateľov vyzerať, budú ešte rokovať. Podniky by si podľa Čaploviča mohli napríklad uplatniť odpočítateľnú položku v daňovom vyrovnaní. Študentov odborného vzdelávania by zas mohli motivovať štipendiami. 

Podľa viceprezidenta AZZZ SR Jána Žačka by mohol štát podniky podnietiť tým, že ich nebude trestať za spoluprácu so školami. „Školám vieme poskytnúť služby, ktoré by sme pre nich vedeli robiť aj bezodplatne alebo za minimálne vynaložené náklady, ale zatiaľ zákon hovorí, že tieto služby musíme oceňovať cenou obvyklou a z tejto ceny odvádzame DPH, to nie je dobrý systém,“ upozorňuje Žačko. Tiež by podľa neho mohol štát podnikom finančne prispieť na technické či technologické vybavenie, ktoré by študenti používali. 

Zmeny v odbornom vzdelávaní by tiež mali smerovať k tomu, aby sa mladí ľudia v budúcnosti nemuseli po skončení školy a nástupe do práce rekvalifikovať tak často, ako je to dnes, uviedol dnes šéf rezortu školstva. „Teda to školstvo by nám malo pripraviť do budúcnosti ľudí, ktorí rekvalifikáciu po skončení školy nebudú potrebovať,“ doplnil ho Žačko.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona