Čaplovič: Súkromné školy by mali byť financované inak

NETKY.SK • 29 Máj 2014, 14:35 • 2 min
Čaplovič: Súkromné školy by mali byť financované inak

BRATISLAVA - Súkromné školy by mali byť financované inak. Počas snemu Združenia miest a obcí Slovenska (ZMOS) to v stredu vyhlásil minister školstva Dušan Čaplovič.

slovakia

left justify in out

"Nemôžeme už pokračovať tak, aby nebola rovnoprávnosť medzi školami, aby niekde vznikol finančný nadštandard ako je to u súkromných škôl, ktorý je nekontrolovateľný, nevydávajú žiadnu správu o svojej činnosti, my ju vôbec nepoznáme, hoci peniaze z verejných zdrojov tam idú rovnako ako aj do verejných škôl," vyhlásil šéf rezortu školstva. Podľa neho by to mohlo u nás fungovať podobne ako je to napríklad pri súkromných školách v Českej republike. Hovorca rezortu školstva Michal Kaliňák ho doplnil, že české súkromné školy môžu dostať od 60 do 90 percent normatívu, a to v závislosti od kvality a kontrol štátnej inšpekcie.

 

Financovanie súkromných škôl v Českej republike vysvetlil odbor komunikácie českého ministerstva školstva. Podľa neho české súkromné a verejné školy majú odlišné mechanizmy financovania a je zložité ich porovnávať. České ministerstvo školstva na základe zákona súkromným školám každoročne stanovuje normatív, a to podľa jednotlivých odborov a foriem vzdelávania, dĺžky prevádzky a veľkosti školy. "Tieto normatívy sú svojou výškou porovnateľné s výškou neinvestičných dotácií na jedného žiaka pre školy verejné. Výška dotácie pre súkromnú školu potom je 60 - 80 % (podľa druhu školy)," informuje odbor komunikácie českého ministerstva školstva. Zriaďovateľ súkromnej školy ešte môže požiadať krajský úrad o ďalšie peniaze, tzv. zvýšenú dotáciu. "Takže nakoniec môžu súkromné školy získať dotáciu až 90 - 100 % podľa druhu školy," dodáva komunikačný odbor ministerstva. 

 

Proti odobratiu časti financií súkromným školám bojuje Asociácia súkromných škôl a školských zariadení SR. Jej prezidentka Saskia Repčíková ešte v apríli informovala, že podľa návrhu zákona z dielne rezortu školstva, ktorý však ešte nie je definitívny, by mali prísť súkromné školy o takmer tretinu finančných prostriedkov a to tak, že by dostali len 70 percent zo súčasného normatívu. Súkromné školy totiž dostávajú v súčasnosti rovnaký normatív ako školy štátne. Podľa šéfky asociácie súkromných škôl nie je dôvod na to, aby deťom v súkromných školách ministerstvo školstva siahlo na peniaze, navyše, ak približne polovica z nich poplatky od rodičov nevyberá. „Rodičia týchto detí rovnako platia dane ako ostatní,“ povedala ešte v apríli Repčíková. Podľa nej by bol takýto zákon diskriminačný a v rozpore s Ústavou SR. To, ako napokon financovanie súkromných škôl rezort školstva konkrétne upraví, zatiaľ známe nie je. Ministerstvo školstva totiž chystá celý balík zmien, ktorých navrhované znenie plánuje zverejniť v septembri. 

 

"Ide o zásadné zmeny, ktoré možno na dlhý čas rozhodnú o ďalšom výboji slovenského školstva," povedal v stredu podvečer predstaviteľom ZMOS-u Čaplovič o pripravovaných legislatívnych zmenách. Ich rozsah bude podľa neho značný, a preto sa bude o nich diskutovať so strategickými partnermi a poradnými orgánmi ministerstva školstva v júni tohto roku. Počas letných prázdnin potom pripravia paragrafové znenie návrhov zákonov a na jeseň ho predložia do medzirezortného pripomienkového konania. "Cieľom je, aby ešte v roku 2014 mohli byť znenia zákonov predložené na rokovanie vlády a na zasadnutie parlamentu," povedal šéf rezortu školstva. Účinnosť zákonov sa predpokladá od 1. septembra 2015. Zmeniť by sa napríklad malo celkovo financovanie v školstve. Ustúpiť by sa malo od prideľovania peňazí na žiaka. Podľa ministra školstva totiž na základe takéhoto prideľovania peňazí školy v boji o žiaka, a teda o peniaze, znižujú kvalitu vzdelávania. Už viackrát spomenul, že by sa malo prejsť na financovanie na triedu a zohľadňovať by sa mala kvalita školy. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona