Čaplovič pripravuje rozsiahlu novelu o odbornom vzdelávaní

NETKY.SK • 25 Apríl 2013, 14:39 • 2 min
Čaplovič pripravuje rozsiahlu novelu o odbornom vzdelávaní

BRATISLAVA - Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu chystá rozsiahlu novelu zákona o odbornom vzdelávaní v spolupráci so zamestnávateľskými zväzmi.

slovakia

left justify in out

Tá má zaručiť prepojenie vzdelávania s praxou. Povedal to dnes minister školstva Dušan Čaplovič na tlačovej besede v rámci konferencie pod názvom Odborné vzdelávanie - možnosti transferu a implementácie prvkov duálneho vzdelávacieho systému. Na ministerstve je vytvorená pracovná skupina, ktorá prípravy novely konzultuje s rezortom hospodárstva a s rezortom práce, sociálnych vecí a rodiny. Cieľom je novelu predložiť v prvom polroku 2014. Pred ňou chce ministerstvo predložiť dve novely, a to novelu zákona o financovaní školstva, novelu zákona o odborných a pedagogických zamestnancoch a nasledovať bude veľká novela o odbornom vzdelávaní.

Konferencia má byť dôležitým podnetom pre ďalšie konkrétne kroky aj na Slovensku v oblasti revitalizácie odborného vzdelávania prostredníctvom duálneho systému. "Partneri, ktorých sme v strednej Európe oslovili, majú v tejto oblasti skúsenosti alebo začínajú rovnako ako my mnohé veci revitalizovať. Považujem to za veľmi dôležité, pretože odborníci si vydiskutujú skúsenosti a poznatky, aj keď nie všetko je možné jednoducho preniesť z inej krajiny do našej," informoval minister školstva Čaplovič. S mnohými skúsenosťami a poznatkami je podľa jeho slov potrebné sa podeliť, pretože mnohé úspešné projekty priniesli Rakúsku a Nemecku najnižšiu nezamestnanosť mladých ľudí do 29 rokov. "Tieto projekty sú nielen dobré, ale aj uskutočniteľné," dodal s tým, že Slovensko bude z výstupu konferencie čerpať pri príprave veľkej novely zákona o odbornom vzdelávaní. Skúsenosť Rakúska a Nemecka je pre Slovensko veľmi podnetná. S Českom máme dlhodobo spoločné korene a v minulosti fungovalo kvalitné duálne vzdelávanie. "V mnohých formách sa kreoval duálny systém na princípe baťovského firemného prístupu, čo treba v nových podmienkach a priestore nielen oživiť a revitalizovať, ale predovšetkým uplatniť aj na Slovensku," doplnil Čaplovič. 

Odborné vzdelávanie v Nemecku je na jednej z najvyšších priečok politickej agendy. No veľkým problémom je, že nie je dostatok správne vzdelaných ľudí, preto narastá nezamestnanosť medzi mladými, konštatovala na tlačovej konferencii zástupkyňa nemeckého ministerstva školstva a vedy Kornelia Haugg. "Som toho názoru, že kvalitný posun vo vzdelávaní môže prispieť k zníženiu nezamestnanosti. Sú potrební odborne vzdelaní ľudia, ktorí budú napĺňať požiadavky budúcich zamestnávateľov," uviedla. V Rakúsku študuje podľa zástupcu rakúskeho ministerstva školstva, umenia a kultúry Hanspetra Hubera 80 percent mladých Rakúšanov na učňovských školách. Z toho 40 percent absolvuje duálne vzdelávanie a 40 percent plnoškolské učňovské vzdelávanie. "Absolventi následne dostanú certifikáty, ktoré im pomôžu naštartovať pracovný život," doplnil. Podľa jeho slov "Európska únia disponuje mnohými atraktívnymi vzdelávacími programami, treba využívať fondy EÚ a budeme sa spolu so štátmi z dunajského regiónu snažiť tvoriť nové smery," informoval Huber. Všetci v regióne bojujeme s rovnakými problémami, poznamenal zástupca štátneho tajomníka pre ľudské zdroje Maďarskej republiky Zoltan Maruzsa. Spôsob riešenia je podľa neho revitalizácia vzdelávacieho systému. "Treba nájsť rovnováhu medzi všeobecným a odborným vzdelávaním," dodal štátny tajomník ministerstva školstva a telovýchovy Česka Jiří Nantl s tým, že je potrebné, aby sa odborné vzdelávanie rozvíjalo.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona