Čaplovič plánuje zvýšiť platy učiteľov, avizuje aj bezplatnú škôlku

NETKY.SK • 10 Apríl 2013, 12:15 • 2 min
Čaplovič plánuje zvýšiť platy učiteľov, avizuje aj bezplatnú škôlku

BRATISLAVA – Učitelia by sa v najbližších rokoch mali dočkať vyšších platov, rodičia zas bezplatnej škôlky pre svoje deti od štyroch rokoch. Aj tieto kroky obsahuje Správa o stave školstva na Slovensku na verejnú diskusiu z dielne ministerstva školstva, ktorú dnes vláda zobrala na vedomie. Minister školstva Dušan Čaplovič (Smer-SD) očakáva o správe verejnú diskusiu.

slovakia

left justify in out

Platy učiteľov by sa postupnými krokmi do roku 2020 mali zvyšovať tak, aby priemerný plat učiteľov s vysokoškolským vzdelaním dosiahol najmenej 75 percent priemerného platu ostatných povolaní, v ktorých sa vyžaduje vysokoškolské vzdelávanie. Dokument tiež postupne navrhuje "upraviť nástupný plat učiteľa na priemernú výšku začínajúcich zamestnancov v ostatných povolaniach, v ktorých sa vyžaduje získanie rovnakého stupňa vzdelania". Zlepšiť by sa podľa materiálu mali aj platy vysokoškolských pedagógov.
      

Kabinet chce vytvoriť podmienky pre zavedenie bezplatného zaškolenia v materskej škole od štyroch rokov. "T. j. bez príspevku zákonného zástupcu na čiastočnú úhradu výdavkov materskej školy," konštatuje materiál. Správa tiež navrhuje zvážiť takú zákonnú úpravu, ktorá by rodičom nariadila dať svoje dieťa do spádovej školy. Tú určuje obec, v ktorej má rodič trvalý pobyt. Vybrať by si tak okrem spádovej školy mohli len cirkevnú alebo súkromnú školu.
      

Rezort v správe otvára aj otázku zlučovania vysokých škôl s podobným zameraním v rovnakej lokalite. "Zrejmá je diskutabilnosť dvoch verejných vysokých škôl s podobným profilom v Trnave, ale príklady na potenciálnu integráciu verejných vysokých škôl by sa našli aj v iných mestách Slovenska," píše sa v správe. 
      

V dokumente ministerstvo navrhuje zrušenie vedecko-pedagogických titulov "profesor" a "docent" a ponechanie len príslušných funkčných miest. "Týmto by sme sa v tejto oblasti stali štandardnou krajinou, z vysokoškolskej legislatívy by odbudlo niekoľko desiatok strán a poprední vysokoškolskí učitelia by získali stovky hodín na produktívnu prácu vo výskume a vzdelávaní," uvádza materiál.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies