Čaplovič nechce zrušiť päťpercentný limit pre osemročné gymnáziá

NETKY.SK • 22 Október 2013, 13:46 • 2 min
Čaplovič nechce zrušiť päťpercentný limit pre osemročné gymnáziá

BRATISLAVA - Ministerstvo školstva pod vedením Dušana Čaploviča (Smer-SD) neplánuje zrušiť opatrenie, aby na osemročné gymnáziá mohlo ísť už v budúcom školskom roku len päť percent všetkých piatakov.

slovakia

left justify in out

TASR to dnes potvrdil Čaplovičov hovorca Michal Kaliňák. Opatrenie robí problémy najmä v Bratislavskom kraji, kde na jedno osemročné gymnázium môžu prijať len sedem či osem žiakov. Momentálne tak nie je jasné, na ktoré gymnáziá sa budú môcť piataci v tomto školskom roku hlásiť, a ktoré, naopak, triedy neotvoria.

Podľa šéfa Bratislavského samosprávneho kraja Pavla Freša (SDKÚ-DS) tak reálne hrozí zánik niektorých osemročných gymnázií. Frešo vyzval listom Čaploviča, aby znova posunul účinnosť tohto opatrenia, kým sa nájde odborné riešenie. Päťpercentné kvórum totiž zaviedol ešte exminister Ján Mikolaj (vtedy SNS), podľa Freša však na stanovenie percenta nemal odborné podklady. Účinnosť tohto opatrenia bola odložená v roku 2010, keď ministerstvu šéfoval Eugen Jurzyca (SDKÚ-DS).

"Rezort školstva chce týmto krokom prispieť k zvýšeniu kvality vzdelávania v základných školách, z ktorých mnohé trpeli výrazným odlivom talentovaných žiakov. Skúsenosti z praxe potvrdili, že odchod najšikovnejších žiakov spôsobil stratu pozitívnych vzorov," uviedol dnes hovorca ministra školstva. Rezort podľa neho zohľadnil závery OECD, že príliš skorá selekcia žiakov nie je prínosná. "Naopak, neselektívne vzdelávacie modely sú demokratickejšie, znižujú sociálne rozdiely a zvyšujú celkovú vzdelanosť," dodal Kaliňák. Upozornil, že nejde o novinku, nakoľko päťpercentný limit je v zákone od roku 2008 a za exministra Jurzycu získal len trojročný odklad.

V Bratislavskom kraji je 32 osemročných gymnázií, 11 je v pôsobnosti BSK. Okresný úrad v Bratislave zo zákona, prepočtom na počet piatakov, určil, že jedno osemročné gymnázium môže v školskom roku 2014/2015 prijať sedem, pri niektorých školách osem žiakov. Otvoriť triedu s takým počtom žiakov je podľa riaditeľov finančne nezrealizovateľné. "Všetci sa odvolali s tým, že nesúhlasia," povedala minulý týždeň pre TASR vedúca odboru školstva Okresného úradu v Bratislave Soňa Hanzlovičová. Okrem toho parlament bude čoskoro rokovať o novele školského zákona, ktorý stanovuje minimálne počty žiakov v triedach.

Osemročné gymnáziá nechcú prísť o možnosť otvárať triedy. "My sa nechceme vzdať osemročného gymnázia. Dúfame, že to zmenia. Musia rozhodnúť, ktoré gymnáziá áno a ktoré nie," hovorí zástupca riaditeľa na Gymnáziu Ladislava Novomeského Ivor Dian.

Okresný úrad zriaďuje päť bilingválnych gymnázií. Rozhodol, že jednu triedu pre osemročné štúdium s 20 žiakmi bude môcť otvoriť Gymnázium na Ulici L. Sáru a jednu Gymnázium Metodova. Keď sa situácia nezmení, triedu osemročného štúdia by tak nemohlo otvoriť Gymnázium Jura Hronca, Gymnázium F. G. Lorcu a Gymnázium Bilíková.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona