Čaplovič: Navýšenie 130 mililónov do školstva mám kryté

NETKY.SK • 8 November 2013, 15:04 • 2 min
Čaplovič: Navýšenie 130 mililónov do školstva mám kryté

BRATISLAVA - Minister školstva Dušan Čaplovič si myslí, že navýšenie peňazí do školstva už v budúcom roku, ktoré sľubuje v správe o stave školstva, nebude problém.

slovakia

left justify in out

"Celý ten balík, ktorý tam je, je krytý na budúci rok do výšky 130 miliónov eur," uviedol dnes minister školstva s tým, že na navýšení bude trvať. Reagoval tak na zásadnú pripomienku ministerstva financií k správe, v ktorej rezort nesúhlasí s úlohou pre ministra financií vyčleniť v rokoch 2014 až 2016 nárast prostriedkov do školstva každý rok o 130 miliónov, čo sľuboval Čaplovič. "Z dôvodu, že nie je vypracovaná doložka vybraných vplyvov a nie sú známe celkové vplyvy vyplývajúce z predloženého materiálu, nesúhlasím s úlohou uloženou v návrhu uznesenia vlády SR podpredsedovi vlády a ministrovi financií," píše sa v zásadnej pripomienke rezortu financií.

Medzi ministerstvami vzniklo rozporové konanie, ktoré si chcú šéfovia rezortov vydiskutovať. "Pevne verím, že aj tento materiál a toto rozporové konanie sa dotiahne, len mi nechajte čas, aby som mohol rokovať s ministrom financií," hovorí Čaplovič. Minister školstva dodáva, že rok 2014 problém nebude, lebo je záväzok na 130 miliónov krytý. Ide pritom o peniaze z domácich i európskych zdrojov. "Už je to vykryté, lebo je tam vyčlenených okolo 90 miliónov eur na mzdy v rôznych kategóriách, plus som dostal peniaze na navýšenia v oblasti učebníc, čo je pre mňa tiež podstatná záležitosť a plus sú tam európske programy a projekty," hovorí minister. Podľa Čaploviča pomer domácich a európskych zdrojov môže byť v priebehu rokov rôzny podľa toho, koľko sa ich podarí dohodnúť s Európskou komisiou. 

Aj školskí odborári sa chcú s ministrami stretnúť, aby im celú vec okolo zvyšovania financií do školstva vysvetlili. Vo štvrtok 21. novembra má zasadať rada odborového zväzu, kde pozvali aj ministra školstva, financií a vnútra. Ako hovorí predseda Odborového zväzu pracovníkov školstva a vedy na Slovensku Pavel Ondek, zariadia sa podľa výsledku rokovaní. "Sú veci, ktoré môžu zapríčiniť ďalšie protesty," hovorí Ondek. Jednou z nich by mohlo byť podľa neho i neschválenie správy o stave školstva vládou a parlamentom s takými záväzkami, aké do nich zapracoval minister školstva. 

Podľa správy, ktorú pripravil rezort školstva pod vedením ministra Dušana Čaploviča po štrajkoch učiteľov, sa majú každoročne navyšovať financie do školstva v priemere o 130 miliónov eur. Pre základné a stredné školy by malo ísť podľa správy každý rok viac v priemere o 110 miliónov eur, vysokým školám o 20 miliónov eur viac.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona