Čaplovič: Len nové voľby Predsedníctva môžu zo SAV vytvoriť váženú inštitúciu

NETKY.SK • 3 Január 2015, 08:07 • 2 min
Čaplovič: Len nové voľby Predsedníctva môžu zo SAV vytvoriť váženú inštitúciu

BRATISLAVA - Len nové voľby Predsedníctva a Snemu Slovenskej akadémie vied (SAV) môžu vytvoriť zo SAV opäť váženú inštitúciu, aj v očiach politikov a širokej verejnosti.

slovakia

left justify in out

V reakcii na turbulencie v nej, ktorých výsledkom bolo odvolanie doterajšieho predsedu SAV Jaromíra Pastoreka, to v otvorenom liste členom Predsedníctva a Snemu SAV vyhlásil bývalý podpredseda SAV, exminister školstva, dnes podpredseda Smeru-SD a poslanec Národnej rady SR Dušan Čaplovič.
      

"Bolo by veľkou chybou, keby niektorí z členov súčasného Predsedníctva SAV kandidovali na predsedu. Ak ste demokratická ustanovizeň, ctíte si ideály demokracie, chcete byť príkladom pre politikov, nerobte rovnaké chyby," apeloval Čaplovič. "Do vedenia je potrebné dostať vedecké osobnosti a nie tých, čo majú len 'akúsi chuť' a takmer žiadne výsledky v doterajšom  vedeckom živote a v organizácii vedy i výskumu. Verím, že sa správne a demokraticky rozhodnete a nepôjdete cestou čistiek svojich oponentov," dodal.
      

Dnešný stav SAV podľa Čaploviča nie je len zlyhaním predsedu, "ale celého Predsedníctva a Snemu, najmä tých tzv. revolucionárov, ktorí z veľkej časti chcú súčasný stav vyriešiť len jednorazovým zoťatím hlavy predsedu SAV, Prof. RNDr. Jaromíra Pastoreka, DrSc". "Zabúda sa, že každý člen Predsedníctva, a osobitne jeho podpredsedovia a vedecký sekretár, nesú svoj diel viny nad terajším rozorvaným stavom. Treba si pozametať pred vlastným prahom," vyhlásil Čaplovič s tým, že prvoradým partnerom SAV v oblasti financovania je minister financií Peter Kažimír (Smer-SD) a s ním je potrebné o týchto otázkach rokovať.
      

Zmeny v oblasti vedy však pripravuje aj rezort školstva, Slovenskú akadémiu vied (SAV) čaká podľa ministra školstva Juraja Draxlera transformácia. V tejto súvislosti je pripravená novela zákona o SAV a tvorí sa návrh zákona o verejných výskumných inštitúciách, ktoré by sa mali v budúcom roku dostať do legislatívneho procesu. "Tam by sa mal vytvoriť priestor na to, aby SAV fungovala efektívne, aby mala väčšiu flexibilitu vo svojej činnosti," uviedol 30. decembra pre TASR minister školstva Juraj Draxler.
      

Ako dodal, právne zmeny budú základ pre to, aby sme na Slovensku mohli mať ešte kvalitnejšiu vedu. "My ju v skutočnosti v mnohých ohľadoch kvalitnú máme, len ten systém sa musí ešte dočistiť," dodal Draxler. V tomto roku sa chystá viacero právnych zmien aj pre oblasť školstva. Napríklad ku koncu roka 2015 by sa mal dostať do legislatívneho procesu zákon o financovaní škôl. Novinky čakajú aj vysoké školy, kde sa bude tvoriť nový grantový systém.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona