Čaplovič je s výsledkami PISA nespokojný

NETKY.SK • 4 December 2013, 10:46 • 2 min
Čaplovič je s výsledkami PISA nespokojný

BRATISLAVA - Nespokojnosť z výsledkov medzinárodnej štúdie PISA, podľa ktorej si slovenskí žiaci pohoršili vo všetkých troch sledovaných oblastiach a skončili výrazne pod priemerom krajín OECD, vyslovil dnes v parlamente minister školstva Dušan Čaplovič spolu s obavou z ďalšieho možného prepadu.

slovakia

left justify in out

Minister pomenoval ako hlavné príčiny poklesu slovenských žiakov ich skoré rozdelenie do jednotlivých typov škôl, predovšetkým osemročných gymnázií. Rovnako upozornil na veľký vplyv rodinného zázemia a sociálno- ekonomického statusu pre úspešnosť vo vzdelaní. Oba dôvody podľa ministra vedú k tomu, že medzi jednotlivými školami aj úrovňou vzdelania žiakov sú výrazné rozdiely. 

Za prepadom vzdelanosti možno podľa Čaploviča vidieť aj nárast počtu žiakov zo sociálne znevýhodneného prostredia, nízky status učiteľov a ich postupný odchod zo školstva do profesií s vyššími zárobkami, problémy s odborným vzdelávaním, malú motiváciu žiakov či nízku kvalitu pedagogických dokumentov. 

Najhoršie výsledky podľa ministra v testoch dosiahli prvé a štvrté ročníky osemročných gymnázií. Čaplovič sa odvolal na námestníka riaditeľa pre vzdelávanie v OECD a autora medzinárodných testov PISA Andreasa Schleichera, ktorý susedné Česko upozorňoval, že najlepší učitelia pôsobia v elitných školách, čo nie je dobrá stratégia. Problém predstavuje selekcia najlepších a najslabších žiakov ako aj prístup učiteľov k žiakom. Podľa ministra to platí aj pre Slovensko. 

Slovenskí žiaci si pohoršili vo všetkých troch sledovaných oblastiach medzinárodnej štúdie PISA - v matematickej, čitateľskej aj prírodovednej gramotnosti. Prvýkrát od roku 2003, odkedy sa Slovensko do medzinárodného testovania zapája, sú výsledky slovenských žiakov vo všetkých troch oblastiach výrazne nižšie, ako je priemer krajín OECD. V matematickej gramotnosti sa naši žiaci zhoršili v priemere oproti predchádzajúcemu testovaniu o 15 bodov, v čitateľskej o 14 bodov a v prírodovednej o 19 bodov. Značne u nás narástlo zastúpenie žiakov v tzv. rizikovej skupine, teda s najnižšou úrovňou vedomostí. Zároveň klesol počet najlepších žiakov s top vedomosťami vo všetkých troch sledovaných oblastiach. Vyplýva to z výsledkov medzinárodného testovania PISA 2012, ktoré v utorok zverejnilo ministerstvo školstva a Národný ústav certifikovaných meraní vzdelávania. Štúdia PISA sa vo svete uskutočňuje od roku 2000 v trojročných cykloch a poskytuje údaje o vedomostiach a zručnostiach 15-ročných žiakov zúčastnených krajín v troch oblastiach - čitateľskej, matematickej a prírodovednej gramotnosti. Jej cieľom nie je hodnotiť výkony jednotlivých žiakov alebo škôl, ale sledovať výsledky vzdelávacích systémov krajín. Slovensko sa do štúdie zapája od roku 2003. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies