Čaplovič: Financovať sa bude i podľa kvality a podmienok pre učiteľa

NETKY.SK • 11 Január 2014, 15:50 • 2 min
Čaplovič: Financovať sa bude i podľa kvality a podmienok pre učiteľa

BRATISLAVA - Aké konkrétne kritériá rozhodnú o tom, koľko peňazí škola dostane, však šéf rezortu školstva neprezradil.

slovakia

left justify in out

Nový zákon o financovaní školstva chce rezort pripraviť v prvom polroku 2014. Ako dlhodobo hovorí minister školstva Dušan Čaplovič, ustúpiť by sa malo od financovania na žiaka, to sa mu zdá nespravodlivé. „Prioritou bude kvalita triedy, podmienky pre formovanie prostredia kvalitného učiteľa a uplatniteľnosti absolventov školy, a uvažujeme i o ďalších kvalitatívnych kritériách,“ uviedol Čaplovič. Aké konkrétne kritériá však budú brať do úvahy, šéf rezortu školstva zatiaľ neprezradil.

„Dnes nemôžeme taxatívne vymenovať kritériá, pretože najskôr musí byť jasná filozofia a jej dopady,“ hovorí o novom financovaní Čaplovič. Ešte v septembri však hovorca rezortu školstva Michal Kaliňák uviedol, že jedným z kritérií pri prideľovaní peňazí základným školám by mohli byť aj výsledky testovania piatakov či deviatakov. 

Školská analytička Zuzana Zimenová však upozorňuje, že financovanie na základe kvality a umiestnenia v rebríčkoch, môže byť problematické. Existujú totiž napríklad školy s väčším počtom detí, ktoré sú zdravotne znevýhodnené, ale zároveň nepatria do špeciálnej školy. „Prečo by táto škola mala doplácať na to, že s tými deťmi pracuje dobre, že vie využiť ich potenciál a vie ich potiahnuť, ale nikdy ich nebude môcť potiahnuť tak, aby bola na prvých priečkach prospechových rebríčkov a nemôže sa zapájať ani do súťaží, lebo nemá s kým,“ hovorí Zimenová. 

Analytička vidí problém v tom, že na Slovensku sa pri hodnotení škôl zameriavame na výkon jej žiakov a nie na výkon učiteľa. Učiteľ v škole s vysokým podielom detí zo sociálne znevýhodneného prostredia totiž môže podľa Zimenovej deti potiahnuť výraznejšie ako učiteľ vo výberovej škole, no aj tak z nich možno nebudú jednotkári. Na druhej strane učiteľ v mestskej škole pracuje od začiatku s iným základom a práca so šikovnými žiakmi mu prináša výsledky aj bez výrazného úsilia, upozorňuje analytička. „Táto posadnutosť známkami je úplne scestná,“ dodala. 

Podľa slov ministra školstva nový zákon o financovaní školstva pôjde do vlády a na rokovanie parlamentu v druhom polroku 2014. Zmeny chce ešte prediskutovať so zástupcami profesných zväzov, organizáciami školskej štvorpartity, v Rade pre systémové zmeny v školstve či Hospodárskej a sociálnej rade.

(SITA, dh;pu),201401110090



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies