Čaplovič ešte nevie, kde budú maturanti písať opravné testy

NETKY.SK • 22 Máj 2013, 14:04 • 2 min
Čaplovič ešte nevie, kde budú maturanti písať opravné testy

BRATISLAVA - Minister školstva Dušan Čaplovič (Smer-SD) ešte nevie, či budú neúspešní maturanti písať reparát maturitného testu v septembri na vlastnej škole, alebo či sa budú opravné skúšky organizovať na niekoľkých miestach. Ubezpečil však, že ministerstvo urobí všetko preto, aby každý dostal šancu na opravu.

slovakia

left justify in out

"Budeme to riešiť v spolupráci so sekciou regionálneho školstva. Pristúpi sa k tomu hneď, keď to bude podpísané prezidentom. Potom budeme konať," vyhlásil na dnešnom brífingu v Národnej rade SR šéf rezortu. Neúspešnú maturitu si bude na jeseň podľa odhadov opravovať asi 700 až 1000 študentov.

Poslanci dnes schválili pozmeňujúci návrh k zákonu o rodine, vďaka ktorému si maturanti neúspešní v teste budú môcť urobiť reparát v septembri rovnakého kalendárneho roka, keď maturovali. Podľa aktuálneho zákona si maturanti v septembri mohli opraviť ústnu maturitu, no ak nezmaturovali kvôli nedostatočnému výsledku z testu, ten si mohli napísať až o rok. Podľa Čaploviča sa stáva, že na teste pohorí aj dobrý žiak. "Môže to byť vynikajúci študent počas štúdia a na základe jedného testu má byť potrestaný a rok má byť buď nezamestnaný a čakať na ďalší test," povedal minister.

Zlyhanie podľa Čaploviča nastalo v legislatívnom procese. Keď sa menila vyhláška, ktorá to zaviedla, mal sa podľa neho zmeniť aj zákon, čo sa však nestalo. "Zrovnoprávnili sme podmienky tak pre ústne skúšky, ako aj pre písomné skúšky, takže si ich maturanti môžu zopakovať na jeseň," povedal minister. Ak maturanti zložia úspešne reparát, môžu prísť v septembri či v októbri na zápis na vysokú školu, kde ukážu maturitné vysvedčenie. Tá ich môže podľa vysokoškolskej novely, ktorá platí od 1. 1. 2013, prijať aj podmienečne.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies