Čaplovič chce v rozpočte vybojovať viac peňazí na platy či učebnice

NETKY.SK • 2 September 2013, 09:11 • 2 min
Čaplovič chce v rozpočte vybojovať viac peňazí na platy či učebnice

BRATISLAVA – V rozpočte na budúci rok chce minister školstva Dušan Čaplovič (Smer-SD) vybojovať viac peňazí na učebnice, vyššie platy učiteľov a odborných zamestnancov a najlepšie programy na vysokých školách. Šéf rezortu to povedal v rozhovore pre TASR.

slovakia

left justify in out

"Ide mi predovšetkým o tri priority: vyfinancovanie zvýšenia tarifných platov pedagogických a odborných zamestnancov v oblasti regionálneho školstva. Druhou je dostatok finančných prostriedkov na učebnice, a tretia, aby sa mohli vyfinancovať tie najlepšie vzdelávacie a vedecké programy v našich vysokých školách," povedal Čaplovič.

Zároveň dal záväzok, že chce platy učiteľov do roka 2016 dostať na úroveň 1,2-násobku priemerného platu v národnom hospodárstve. "Naši učitelia sú veľmi nízko ohodnotení. Preto trvám na tom, že ak budú zvýšené zdroje, aby išli do tarifných platov pedagogických a odborných zamestnancov základných a stredných škôl. Dal som verejný záväzok, že platy učiteľov by do konca tohto volebného obdobia, teda do roku 2016, mali dosiahnuť 1,2-násobok priemernej mzdy v národnom hospodárstve. A to pôjde aj do správy o stave školstva," podčiarkol minister. Priemerná mesačná nominálna mzda zamestnanca na Slovensku bola za prvý kvartál 2013 podľa Štatistického úradu SR na úrovni 789 eur. Ak by učitelia dosiahli 1,2-násobok, zarábali by 947 eur. Vláda po minuloročnom štrajku zvýšila od nového kalendárneho roka platy zamestnancov škôl o päť percent. Podľa údajov, ktoré zverejnil školský odborový zväz, sa nominálna mzda v regionálnom školstve v prvom polroku 2013 zvýšila oproti prvému polroku 2012 o 5,73 percenta, teda o vyše 38 eur. Zamestnanci v základných a stredných školách tak priemerne zarábali k 30.6.2013 asi 710 eur.

Čaplovič tiež podotkol, že ministerstvo ma málo peňazí na vydávanie učebníc. Aj začiatkom nového školského roka školám chýba asi 13 reformných titulov. "Problémom je i to, že by sme museli mať 15 miliónov eur v samotnom rozpočte len na vydávanie učebníc. Aj v súvislosti s tým v budúcom roku požadujem navýšenie prostriedkov, ktoré by sme mali dostať na učebnice, lebo momentálne nepostačujú. A to nielen na nové učebnice, ale ani na reedície," podčiarkol.

Viac prostriedkov chce dať Čaplovič aj na najlepšie fungujúce študijné programy na vysokých školách. Hovorí, že o týchto programoch vedia už teraz. "Ide o programy, ktoré sú dobre zapojené do medzinárodných projektov, ktoré sú navštevované aj zahraničnými študentmi. Máme programy, ktoré sa vyučujú v angličtine, aj také, kde je výrazné prepojenie na podnikateľskú a zamestnaneckú sféru. O tých vieme už teraz. Známe sú aj výsledky z poslednej akreditácie," odpovedal na otázku, podľa akého kľúča štát vyberie programy, ktoré dostanú viac peňazí.

Peniaze podľa Čaploviča nedostanú školy v nejakom imaginárnom balíku. "Je dôležité, aby boli jasne účelovo zadefinované, že toto patrí určitému študijnému odboru. Ak máme Fakultu matematiky, fyziky a informatiky na UK, ktorá je zapojená do významných európskych a svetových projektov, a my už o tom vieme, tak si to zaslúžia. Treba motivovať a odmeňovať najmä tých najlepších," dodal. Viac o kvalite podľa neho napovie aj komplexná akreditácia, ktorá vo verejných vysokých školách štartuje v apríli 2014.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona