Čaplovič chce školským zákonom upraviť používanie kamier v školách

NETKY.SK • 27 Jún 2014, 13:45 • 2 min
Čaplovič chce školským zákonom upraviť používanie kamier v školách

BRATISLAVA – Používanie kamier v školách možno už čoskoro bude upravovať zákon. Vyplýva to z návrhu zásad k novele školského zákona, ktoré ministerstvo školstva pod vedením Dušana Čaploviča (Smer-SD) poslalo na pripomienkovanie organizáciám pôsobiacim v školstve. TASR má dokument k dispozícii.

slovakia

left justify in out

"Podľa viacerých žiadostí o usmernenie, ako aj na základe podnetu verejného ochrancu práv a Úradu na ochranu osobných údajov SR odporúčame zaviesť do zákona ustanovenie o používaní kamerových systémov v súlade so zákonom o ochrane osobných údajov," uvádza v zásadách ministerstvo a dodáva, že za dôležité považuje zásadu ochrany a bezpečnosti osôb a majetku a nie sledovanie osôb.

 

Monitorovanie priestorov kamerovým systémom na Slovensku rieši najmä zákon o ochrane osobných údajov. Podľa neho priestor prístupný verejnosti možno monitorovať pomocou videozáznamu alebo audiozáznamu len na účely verejného poriadku a bezpečnosti, odhaľovania kriminality a narušenia bezpečnosti štátu, pričom priestor musí byť zreteľne označený ako priestor, ktorý je takto monitorovaný.

 

Rezort školstva chystá novely zásadných zákonov, ktoré upravujú školskú politiku. "Paragrafové znenie a následný riadny legislatívny proces sa predpokladá v jeseni 2014. Najskôr uprednostňujeme širokú diskusiu na úrovni školských partnerov a následne štandardný legislatívny proces, ktorý tiež počíta s aktívnou účasťou školskej reprezentácie," povedal pre TASR hovorca ministra školstva Michal Kaliňák. K plánovaným opatreniam v zákonoch sa majú vyjadriť obce a mestá, samosprávne kraje, súkromné školy, samosprávne školy, zástupcovia katolíckej aj evanjelickej cirkvi, komora učiteľov, školskí odborári, riaditelia štátnych gymnázií, predstavitelia stredných odborných škôl, ale aj maďarských pedagógov.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies