Čaplovič chce na bilingválne gymnáziá púšťať len deviatakov

NETKY.SK • 21 Apríl 2014, 08:03 • 2 min
Čaplovič chce na bilingválne gymnáziá púšťať len deviatakov

BRATISLAVA – Na päťročné bilingválne gymnáziá zrejme budú môcť ísť len žiaci z deviateho ročníka. Zmenu plánuje ministerstvo školstva pod vedením Dušana Čaploviča (Smer-SD). Súčasná legislatíva umožňuje prijímať žiakov na jazykové gymnáziá aj z ôsmeho ročníka, mnoho z nich to využíva.

slovakia

left justify in out

"Ministerstvo školstva pripravuje návrh legislatívnej zmeny, aby sa o štúdium v päťročných bilingválnych gymnáziách mohli uchádzať len žiaci končiaci 9. ročník základnej školy," povedal pre TASR ministrov hovorca Michal Kaliňák. Rezortu sa nepozdáva, že ôsmaci, ktorých prijmú do päťročného bilingválneho vzdelávacieho programu nezískajú na základnej škole nižšie stredné vzdelanie, ktoré základná škola poskytuje. "Ide tak o nesystémový prvok vo vzdelávacom systéme, nakoľko títo žiaci neabsolvujú povinný rozsah predmetov a ich obsah určený rámcovým učebným plánom základnej školy 9. ročníka," zdôvodnil hovorca.
      

Prijímať žiakov na bilingválne gymnáziá z deviateho ročníka navrhli v analýze k tohtoročnému Testovaniu 9 aj pedagógovia zo Slovenskej komory učiteľov. Nepozdáva sa im, že žiaci, ktorí odchádzajú na tento typ gymnázií z ôsmej triedy, nepíšu deviatacky monitor. Ten neabsolvujú ani žiaci v kvarte na osemročných gymnáziách, ktorí sú v rovnakom veku ako deviataci na základných školách. Výsledky testovania sú tak podľa SKU neobjektívne, keďže nezohľadňujú vedomosti všetkých žiakov v príslušnom veku.
      

Predseda Asociácie riaditeľov štátnych gymnázií Pavel Sadloň hovorí, že podľa štatistík, ktoré má k dispozícii, na bilingválne gymnáziá ide viac žiakov z deviateho než z ôsmeho ročníka. Plánované opatrenie podľa neho nemá reálny podklad. "Nikto doteraz nezisťoval, ktorá skupina detí dosahuje lepšie výsledky. Či tí, ktorí vyjdú z ôsmeho alebo z deviateho ročníka," uviedol Sadloň.
      

Kompetentní by sa podľa neho skôr mali zaoberať myšlienkou, ktoré päťročné bilingválne gymnáziá majú zmysel, a ktoré treba otvárať naopak len ako štvorročné. "Tie by mohli byť len pre deviatakov," dodal.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona