Čaplovič chce miesta profesorov obsadzovať cez výberové konania

NETKY.SK • 10 Jún 2014, 13:45 • 2 min
Čaplovič chce miesta profesorov obsadzovať cez výberové konania

BRATISLAVA – Miesta profesorov na vysokých školách by mali obsadzovať odborníci cez výberové konania. Tento krok by pomohol na univerzity priviesť odborníkov zo súkromnej sféry aj zo zahraničia, ktorí by tu pôsobili určité obdobie. Na dnešnej konferencii o spolupráci medzi Spoločným výskumným centrom Európskej komisie (JRC) a SR to povedal minister školstva Dušan Čaplovič (Smer-SD).

slovakia

left justify in out

„Myslím si, že je to múdre tak, ako je to v Európe - urobiť výberové konania na miesta profesorov, ktorým bude prepožičaný tento titul,“ povedal Čaplovič, podľa ktorého súčasný model menovania profesorov na Slovensku „prežíva z minulosti“. Profesorov dnes na Slovensku menuje prezident SR a titul majú doživotne, vlani ich hlava štátu vymenovala vyše sto. „Musíme vytvoriť isté rámce aj po dohode s vysokými školami, aký prínos bude profesor predstavovať, čo na školu prinesie,“ doplnil minister. Nový systém by podľa Čaploviča otvoril univerzity svetu aj Európe a študentom by pomohol dostať sa k rozmanitým poznatkom.

 

Šéf rezortu hovorí, že tento krok treba najprv odkonzultovať s organizáciami, ktoré zastupujú vysoké školy a presvedčiť ich, že je to správna cesta. Následne by zmena mala byť súčasťou novely vysokoškolského zákona v priebehu budúceho roka. „Budeme hľadať kompromis a konsenzus v tejto oblasti, aby aj vysokoškolská obec pochopila, že je to dobré. Že tak, ako oni môžu ísť učiť do zahraničia, tak by mali vytvoriť podmienky preto, aby mohli prísť aj sem odborníci zo zahraničia, a to aj relatívne mladší,“ podčiarkol. Ministri, ktorí sa o to usilovali v susednom Česku, však podľa neho u členov vysokoškolskej obce nepochodili.

 

Čaplovič avizoval zrušenie vedecko-pedagogických titulov docent a profesor a obsadzovanie funkčných miest cez výberové konania už vlani v správe o stave školstva. K vypracovaniu tohto dokumentu ministra zaviazal parlament. Vláda o ňom mala rokovať na jeseň minulého roka, kabinet však jeho finálnu verziu doteraz nemal na stole.

 

Predseda Rady vysokých škôl SR Viktor Smieško po zverejnení správy hovoril, že Slovensko malo tento krok urobiť pred 20 rokmi. Jeho realizácia by bola podľa neho v súčasnosti komplikovaná. Parametre, ktoré bude musieť spĺňať pre dané funkčné miesto profesor alebo docent, by mala na celom Slovensku jednotne nastaviť Akreditačná komisia, tvrdil Smieško. 

 

Obsadzovať miesta profesorov a docentov na univerzitách aj ľuďmi bez týchto titulov, plánoval aj exminister školstva Eugen Jurzyca.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies