Cameronova vláda sprísni boj proti extrémizmu

NETKY.SK • 23 Marec 2015, 17:25 • 2 min
Cameronova vláda sprísni boj proti extrémizmu

LONDÝN – Británia zavedie prísnejšie pravidlá na boj proti islamskému extrémizmu v prípade, ak májové voľby vyhrá Konzervatívna strana premiéra Davida Camerona.

slovakia

left justify in out

V pondelok to povedala ministerka vnútra Theresa Mayová, podľa ktorej islamský extrémizmus predstavuje v súčasnosti najvážnejší a najrozšírenejší problém krajiny. Británia už podľa nej nebude tolerovať tých, ktorí odmietajú demokratické hodnoty, slobodu slova, právny štát a rovnosť všetkých. Britských moslimov Mayová vyzvala, aby aj oni prispeli k porážke extrémizmu. Ministerka však zdôraznila, že jej vláda chce poraziť všetky druhy extrémizmu vrátane napríklad ultrapravicovej ideológie.

 

Plánované opatrenia konzervatívnej vlády zahŕňajú rozšírenie zákazu skupín, ktoré šíria nenávisť a podnecujú k násiliu, zatvorenie priestorov, ktoré slúžia extrémistom ako aj zrušenie zákazu činnosti osôb vrátane imámov šíriacich extrémistické a násilné myšlienky. Mala by tiež vzniknúť komisia, ktorá prešetrí používanie prísneho islamského práva šaría, ktoré moslimské rady v niektorých prípadoch využívajú na riešenie rodinných a dedičných sporov. 

 

Británia bojuje proti nárastu extrémizmu medzi jej 2,8 miliónmi moslimami od útokov na USA 11. septembra 2001. Tento boj sa ešte vyostril po útoku na londýnske metro v roku 2005, ktorý si vyžiadal 52 mŕtvych. V súčasnosti čelí odchodu mladých Britov väčšinou arabského pôvodu, ktorí idú bojovať do Sýrie alebo Iraku. Po boku Islamského štátu už bojuje najmenej 600 Britov, pričom najznámejší je takzvaný Džihádista John, ktorý verejne popravil niekoľko západných rukojemníkov.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies