Cameronova snaha uzákoniť referendum o EÚ zlyhala

NETKY.SK • 29 Október 2014, 15:43 • 2 min
Cameronova snaha uzákoniť referendum o EÚ zlyhala

LONDÝN - Britský premiér David Cameron dúfal, že zakomponuje svoj prísľub referenda o členstve v Európskej únii do zákona, čo mu však nevyšlo. Partneri v jeho koalícii Liberálni demokrati legislatívu v utorok v neskorých hodinách zablokovali.

slovakia

left justify in out

Cameron chce opätovne prerokovať vzťahy Británie s úniou a do roku 2017 uskutočniť referendum o zotrvaní krajiny v bloku. Liberálni demokrati a opozičná Labouristická strana však tvrdia, že hlasovanie by bolo destabilizačné. Obe strany uviedli, že by referendum podporili, len ak by sa rozloženie síl v EÚ dramaticky zmenilo.

 

Neúspech Cameronových snáh mu nebráni v zorganizovaní referenda, pokiaľ v roku 2015 vyhrá voľby, avšak pravdepodobne nahnevá euroskeptikov medzi jeho konzervatívcami, čo môže ohroziť jednotu v rámci strany. Neschválenie zákona tiež poškodí Cameronove úsilie presvedčiť voličov a poslancov, aby neprebiehali k euroskeptickej Strane nezávislosti Spojeného kráľovstva (UKIP). Cameron opakovane uviedol, že podporí odchod Britov z Európskej únie, ak nebude schopný vyrokovať lepšie členské podmienky.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies