Cameronom žiadané reformy zásadne nezmenia vzťah Británie s EÚ

NETKY.SK • 15 December 2015, 07:20 • 2 min
Cameronom žiadané reformy zásadne nezmenia vzťah Británie s EÚ

LONDÝN - Reformy Európskej únie navrhované britským premiérom Davidom Cameronom by zásadne nezmenili vzťah Británie s úniou a nie je isté, že čokoľvek prisľúbené v procese rokovaní sa aj skutočne naplní. Uviedol to v dnes zverejnenej správe výbor britského parlamentu.

slovakia

left justify in out

Cameron v novembri v liste predsedovi Európskej rady Donaldovi Tuskovi stanovil štyri kľúčové oblasti, v ktorých chce dosiahnuť zmeny pred plánovaným britským referendom o členstve v EÚ, ktoré prisľúbil do konca roku 2017. Požiadavky sa týkajú konkurencieschopnosti, suverenity, sociálnej politiky a ekonomiky.


Osobitný výbor britského parlamentu v správe zverejnenej pred štvrtkovým summitom EÚ, na ktorom budú lídri členských štátov hovoriť o britských požiadavkách podrobnejšie, uviedol, že návrhy Camerona nie sú dostatočné na zvýšenie národnej suverenity.


"Priority pre rokovania, ako ich určil premiér, neprinesú právne záväznú a neodvolateľnú dohodu vedúcu k reforme EÚ ani zásadnú zmenu vo vzťahu Spojeného kráľovstva s ňou, akú plánuje," cituje správu agentúra Reuters. Poslanci kritizovali proces rokovaní zo strany vlády ako netransparentný a uviedli, že do prípravy návrhov mal Cameron viac zapojiť parlament.


Pri hodnotení jednotlivých oblastí rokovaní výbor konštatoval, že z politického a právneho hľadiska bude veľmi ťažké dosiahnuť Cameronovu požiadavku na obmedzenie sociálnych dávok pre migrantov z EÚ, pričom to ani nemusí výraznejšie ovplyvniť prisťahovalectvo.


Podľa správy nie je tiež jasné, či by si všetky štyri oblasti stanovené pre rokovania vyžadovali zmeny v zmluvách EÚ, avšak len takýmito zmenami by sa reformy mohli stať právne záväzné. Keďže by to bol zdĺhavý proces - s reformami by muselo súhlasiť všetkých 28 členských štátov a v niektorých krajinách by bolo potrebné referendum -, nebolo by možné takéto zmeny právne zakotviť pred tým, ako Briti pôjdu hlasovať v referende, uviedli poslanci.



 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies