Cameron zvažuje zvýšenie úlohy Británie v boji proti Islamskému štátu v Sýrii

NETKY.SK • 19 Júl 2015, 13:43 • 2 min
Cameron zvažuje zvýšenie úlohy Británie v boji proti Islamskému štátu v Sýrii

LONDÝN - Británia musí začať hrať väčšiu úlohu v úsilí o zničenie militantnej organizácie Islamský štát na území samotnej Sýrie, vyhlásil dnes predseda vlády Spojeného kráľovstva David Cameron.

slovakia

left justify in out

Britský premiér tak vyslal svoj doposiaľ najpriamočiarejší signál, že jeho vláda bude žiadať od parlamentu oprávnenie na zvýšenie úlohy Británie v podpore Spojených štátov a ostatných spojencov pri útokoch na militantov, konštatuje agentúra AP.

 

V rozhovore pre rozhlasovú stanicu NBC v relácii s názvom Meet the Press, odvysielanej dnes, Cameron povedal: "Chcem, aby Británia robila viac". Ministersky predseda zdôraznil, že "musíme zničiť tento kalifát, či už je v Sýrii, alebo v Iraku".

 

Británia vykonáva v rámci operácie proti IS nad územím Sýrie prieskumnú činnosť a zaobstaráva tam tankovanie paliva za letu. Okrem toho podniká aj útoky na susedný Irak.

 

Minister obrany Michael Fallon ale nedávno navrhol, že britský parlament by mohol zvážiť aj umožnenie leteckých útokov v Sýrii ako takých. Piloti tam totiž na nálety proti IS - džihádistickej organizácii známej aj pod skratkou ISIL - nemajú zatiaľ mandát zo strany parlamentu v Londýne.

 

Napriek tomu sa už však vyskytli aj prípady, keď britskí letci v rámci operácií spojeneckých západných krajín podnikli nálety i na sýrskom území.

 

Nálety voči IS vykonával doteraz len malý počet britských pilotov. Keďže pritom podliehali veleniu spojencov, fakticky tak operovali ako vojaci iných krajín.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies