Cameron žiada zmeny zmlúv o EÚ, sprísňuje imigračné zákony

NETKY.SK • 28 November 2014, 14:47 • 2 min
Cameron žiada zmeny zmlúv o EÚ, sprísňuje imigračné zákony

ROCESTER- Britský premiér David Cameron bude žiadať zmeny v zakladajúcich zmluvách o EÚ, ktoré mu umožnia obmedziť imigráciu do Británie z iných členských krajín únie s cieľom využiť tamojší sociálny systém.

slovakia

left justify in out

Britský predseda vlády predstavil v piatok návrhy na obmedzenie poskytovania sociálnych dávok pre imigrantov z Európskej únie, ktorá britské plány považuje za porušenie svojich základných princípov o voľnom pohybe pracovných síl. Cameron preto žiada zmenu základných európskych zmlúv. Ak sa mu to nepodarí a jeho Konzervatívna strana zostane pri moci aj po budúcoročných voľbách, sľúbil vypísanie referenda o zotrvaní, či vystúpení Británie z únie. "Zisťujeme, aké časti zmlúv EÚ sa musia zmeniť, no je jasné, že zmluvy zmeniť treba a som si istý, že to dokážeme vyrokovať," vyhlásil Cameron.

 

Britský premiér potvrdil, že imigranti z EÚ v niektorých prípadoch nedostanú sociálne príspevky prvé štyri roky. Žiadateľ o prídavky na deti, sociálne bývanie či o príspevky v nezamestnanosti musí napríklad doložiť, že v Británii pracoval aspoň štyri roky. Ak si do šiestich mesiacov vôbec nenájde prácu, bude musieť Britániu opustiť. Prídavky na deti žijúce v zahraničí sa zrušia úplne. Nový systém má znemožniť zneužívanie sociálnych výhod. V Británii podľa štatistík žije asi 300 000 imigrantov z EÚ, ktorí pracujú za nízke mzdy ako nekvalifikovaní pracovníci. 

Prieskumy verejnej mienky ukazujú, že imigrácia je pre britských voličov jedným z najväčších zdrojov obáv pred parlamentnými voľbami v roku 2015. Cameronova konzervatívna vláda sa preto snaží čeliť popularite Strany nezávislosti Veľkej Británie (UKIP) sprísnením pravidiel v oblasti prisťahovalectva a sociálnych dávok.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies