Cameron: Volebné víťazstvo mi dalo mandát na nekompromisné rokovania s EÚ

NETKY.SK • 11 Máj 2015, 13:47 • 2 min
Cameron: Volebné víťazstvo mi dalo mandát na nekompromisné rokovania s EÚ

LONDÝN - Britský premiér David Cameron dnes povedal, že rokovania o členstve Británie v Európskej únii budú ťažké, ale jeho presvedčivé víťazstvo vo voľbách minulý týždeň mu na to dalo mandát.

slovakia

left justify in out

"Máme mandát: očividne to bude ťažké, ale máme mandát," povedal novinárom pred prvým povolebným stretnutím s poslancami svojej Konzervatívnej strany v parlamente.

 

Cameron, ktorý vo voľbách neočakávane získal jasnú väčšinu, sa zaviazal rokovať s EÚ o zmene vzťahov s Britániou ešte pred usporiadaním sľúbeného referenda koncom roka 2017 o tom, či má Spojené kráľovstvo zostať členom únie.

 

Otázka vzťahov s EÚ rozdeľuje jeho stranu a viedla k pádu už dvoch jeho predchodcov, Margaret Thatcherovej a Johna Majora. A Cameron si chce zabezpečiť, aby niektorí z euroskeptických poslancov strany nerebelovali.

Po volebnom víťazstve už telefonoval niektorým predstaviteľom EÚ a hovoril s nimi o plánovaných rokovaniach Británie, ktoré sa, ako dnes povedal, začnú čoskoro.

 

Dnes ho podporil bývalý predseda Európskej komisie José Manuel Barroso, ktorý vyhlásil, že Cameron má po voľbách silnejšiu pozíciu na zmenu britských vzťahov s EÚ, ktorá mu podľa Barrosa dá aspoň časť z toho, čo Londýn chce.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies