Cameron verí, že Grécku sa dá pomôcť aj bez britských daní

NETKY.SK • 15 Júl 2015, 14:30 • 2 min
Cameron verí, že Grécku sa dá pomôcť aj bez britských daní

LONDÝN/BRUSEL - Britský premiér David Cameron je presvedčený, že sa nájde vhodné riešenie na zabezpečenie preklenovacieho úveru pre Grécko bez toho, aby to museli riešiť britskí daňoví poplatníci.

slovakia

left justify in out

Informovala o tom agentúra Reuters, ktorá citovala hovorkyňu britského premiéra. Európska komisia navrhuje, aby sa Grékom poskytol preklenovací úver vo výške sedem miliárd eur, ktorý by krajine pomohol riešiť jej finančné potreby v najbližších dňoch. Na zabezpečenie úveru navrhuje využiť Európsky finančný stabilizačný mechanizmus (EFSM), teda dočasný euroval, ktorý vznikol v roku 2010 a ktorý využili na riešenie svojich finančných problémov napríklad Írsko a Portugalsko. 

 

Za pôžičky z EFSM však ručia všetky krajiny EÚ, a to sa štátom, ktoré nie sú členmi eurozóny, nepáči. Najväčšími odporcami využitia EFSM sú Británia a Česká republika. Ako uviedla hovorkyňa britského premiéra, Británia dala jasne najavo, že peniaze britských daňových poplatníkov nemieni použiť na financovanie Grécka, ktoré je krajinou eurozóny. Dodala, že s využitím EFSM nesúhlasia ani mnohé ďalšie krajiny a verí, že je viacero iných riešení, ktoré by bolo možné uplatniť na pomoc Grécku.

 

Podľa agentúry AP pritom Atény potrebujú peniaze už v pondelok 20. júla, keď musia Európskej centrálnej banke (ECB) splatiť 3,5 miliardy eur. Preklenovací úver by Gréci vyplatili z peňazí, ktoré získajú v rámci tretieho záchranného programu.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies