Cameron uspel v symbolickom hlasovaní o referende k členstvu v EÚ

NETKY.SK • 6 Júl 2013, 07:09 • 2 min
Cameron uspel v symbolickom hlasovaní o referende k členstvu v EÚ

LONDÝN - Pokus britského premiéra Davida Camerona, aby bolo referendum o členstve Británie v Európskej únii právne záväzné, dnes dosiahol prvý úspech. Jeho Konzervatívna strana uspela pri hlasovaní parlamentu o tejto záležitosti.

slovakia

left justify in out

Poslanci Dolnej komory parlamentu podporili 304 hlasmi návrh zákona, ktorý zakotvuje usporiadanie referenda k členstvu v EÚ do konca roka 2017. Proti nehlasoval nik. Hlasovania sa zdržali poslanci proeurópskych Liberálnych demokratov, ktorí sú koaličným partnerom konzervatívcov a väčšina opozičných labouristických poslancov. Podľa nich toto hlasovanie iba plytvalo časom parlamentu.

Návrh zákona môže ešte stále parlament zamietnuť. Víťazstvo Camerona je symbolické aj preto, že rozhodnutie parlamentu nebude viazať ruky budúcej vlády, informovala agentúra Reuters.

Návrh zákona nepredložila vzhľadom na opozíciu Liberálnych demokratov vláda, ale jeden z poslancov Cameronovej Konzervatívnej strany.

Cameron, ktorého konzervatívci zaostávajú v prieskumoch pred voľbami v roku 2015, dúfa, že týmto zákonom ukončí vnútrostranícke boje o členstvo v EÚ, získa nazad voličov, ktorí prešli v dôsledku opozície voči EÚ ku konkurencii a ukáže verejnosti, že opozičná Labouristická strana odmieta podporiť referendum v tejto záležitosti.

Premiér chcel dnešným hlasovaním presvedčiť euroskeptických Britov, že to myslí vážne s ponukou hlasovania o členstve v EÚ.

Cameron chce, aby Británia zostala členom reformovanej EÚ. Súčasne však chce, aby sa k členstvu v EÚ znova vyjadrili voliči, ktorí sa v referendu v roku 1975 rozhodli pre úniu.

Liberálni demokrati poukázali na to, že Británia už má zákon garantujúci vypísanie referenda, ak by EÚ chcela zmeniť základnú zmluvu a dať širšie právomoci Bruselu. Proti referendu o členstve v EÚ je aj vodca labouristov Ed Miliband.

Z prieskumov vyplýva, že Briti sú rozdelení v otázke EÚ, mierna väčšina je za odchod z únie, ale mnohí sú stále nerozhodní, napísala agentúra Reuters.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona