Cameron škodí britskej reputácii

NETKY.SK • 22 December 2013, 12:27 • 2 min
Cameron škodí britskej reputácii

LONDÝN - Podľa Rosena Plevnelieva hrozí Británii pre tvrdý postup voči imigrantom izolácia.

slovakia

left justify in out

Bulharský prezident Rosen Plevneliev varoval britského premiéra Davida Camerona pred poškodzovaním imidžu svojej krajiny svojou snahou o výrazné sťaženie života prisťahovalcom prichádzajúcim do Británie z mladších členských krajín Európskej únie. Líder najchudobnejšej krajiny bloku v rozhovore pre britský nedeľník Observer vyzval Spojené kráľovstvo, aby sa videla ako "veľká svetová mocnosť, ktorá viedla začleňovanie krajín" a odoláva nacionalistickým výzvam na tvrdé zákony s cieľom obmedziť imigráciu. Inak jej podľa Plevnelieva hrozí izolácia. Cameronovi zároveň poradil, aby sa viac staral o začlenenie prišelcov do britskej spoločnosti ako o to, koľko ich príde.

"Bulhari si kladú mnoho otázok o súčasnej demokratickej, tolerantnej a ľudskej britskej spoločnosti. Píšeme teda dnes v Británii históriu zmeny k izolácii, nacionalizmu a krátkodobých politických prístupov? Izolácia Británie a poškodzovanie britskej reputácie nie je tá správna história hodná zaznamenania," povedal Plevneliev. Jeho slovám predchádzali štvrtkové vyjadrenia bulharského ministra zahraničných vecí Kristian Vigenin. Podľa neho nie sú Bulhari v Británii "žobrákmi" a britské obavy z uvoľnenie pracovného trhu pre Bulharov a Rumunov označil za neopodstatnenú "hystériu".

Cameron v koncom novembra oznámil sprísnenie pravidiel pre migrantov, ktorí v krajine čerpajú sociálnu podporu. Dôvodom sú obavy z prílevu nových migrantov po tom, čo sa 1. januára skončí obmedzenie na trhu práce pre občanov Bulharska a Rumunska. Cameronov plán predpokladá, že migranti počas prvých troch mesiacov pobytu nebudú môcť čerpať dávky v nezamestnanosti. O nárok na podporu majú prísť tí občania členských štátov EÚ, ktorí po šiestich mesiacoch poberania dávok nepreukážu reálnu šancu získať zamestnanie. Cameron konštatoval, že bývalá labouristická vláda urobila "obrovskú chybu", keď po rozšírení EÚ v roku 2004 sprístupnila svoj trh práce občanom desiatich prevažne východoeurópskych krajín, čo využili najmä Poliaci.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies