Cameron sa vyhráža odchodom z únie, ak bude šéfom EK Juncker

NETKY.SK • 1 Jún 2014, 11:16 • 2 min
Cameron sa vyhráža odchodom z únie, ak bude šéfom EK Juncker

BERLÍN - Britský premiér David Cameron pohrozil, že v prípade zvolenia luxemburského expremiéra Jeana-Clauda Junckera za nového predsedu Európskej komisie (EK) "nebude vedieť garantovať" zotrvanie jeho krajiny v Európskej únii. V najnovšom vydaní o tom píše nemecký týždenník Der Spiegel.

slovakia

left justify in out

Cameron pritom podľa magazínu hrozí presunutím referenda o zotrvaní Británie v EÚ na skorší termín. "Tvár 80. rokov nemôže vyriešiť problémy nasledujúcich piatich rokov," uviedol Cameron. Údajne mu tiež prekáža Junckerov "federalizmus".

 

Juncker však podobné úvahy odmieta a stále trvá na tom, že je legitímnym kandidátom na najvyšší exekutívny post v EÚ. Dôvodom má byť víťazstvo frakcie Európskej ľudovej strany (EĽS) v uplynulých voľbách do Európskeho parlamentu. "Európa nemôže dovoliť, aby bola vydieraná," uviedol. 

 

Podľa platných pravidiel musia kandidáta za predsedu EK odsúhlasiť kvalifikovanou väčšinou lídri 28 členských štátov EÚ. Cameronove výhrady pritom zdieľajú aj Švédsko, Fínsko a niektoré východoeurópske a pobaltské krajiny. Nie je teda isté, čí bývalý luxemburský premiér dostane väčšinovú podporu.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona