Cameron sa obáva o Britániu: Musíme zastaviť Islamský štát, kým nezaútočí na našom území

NETKY.SK • 18 August 2014, 06:33 • 2 min
Cameron sa obáva o Britániu: Musíme zastaviť Islamský štát, kým nezaútočí na našom území

LONDÝN - Británia by mala využiť svoju "vojenskú zdatnosť" v boji proti militantom z organizácie Islamský štát (IS) v Iraku, uviedol dnes premiér David Cameron. Dodal, že týchto extrémistov treba zastaviť a zabrániť im v budovaní "teroristického štátu na pobreží Stredozemného mora". IS podľa neho predstavuje priamu hrozbu pre Britániu a Európu.

slovakia

left justify in out

Išlo o Cameronove najtvrdšie výroky o Islamskom štáte, odštiepeneckej skupine al-Káidy. Británia musí podľa premiéra zastávať dôraznejší postoj k IS, aby mu zabránila v tom, že jedného dňa podnikne útok na britskom území. Cameron vyjadril toto varovanie prvýkrát v júni.
      

Británia zatiaľ hrá iba obmedzenú úlohu v Iraku, a to pri zhadzovaní humanitárnej pomoci civilistom, v prieskumnej činnosti a súhlasila s dopravovaním vojenských zásob kurdským silám, ktoré bojujú proti IS. Okrem toho obchodný radca Británie v Iraku uviedol, že britské špeciálne sily SAS tam zhromažďujú spravodajské informácie.
      

"Ak nebudeme konať a nezastavíme útoky tejto mimoriadne nebezpečnej teroristickej skupiny, bude iba silnieť, až bude nakoniec schopná útočiť na nás v uliciach Británie. Už teraz vieme, že má takýto vražedný zámer," napísal Cameron v článku, uverejnenom v dnešnom vydaní britských novín Sunday Telegraph.
      

Súčasťou rozsiahlejšej úlohy by malo byť podľa premiéra to, aby Británia viedla diplomatické rozhovory, na ktorých by nechýbali ani regionálne veľmoci, dokonca ani Irán. Cieľom rozhovorov by bolo riešiť hrozbu, ktorú predstavuje IS.
      

Cameron dodal, že jeho vláda by mala zájsť ďalej: "Skutočná bezpečnosť sa dá dosiahnuť iba vtedy, ak využijeme všetky naše prostriedky - humanitárnu pomoc, diplomaciu, našu vojenskú zdatnosť." Po nedávnej dohode s partnermi z Európskej únie bude Británia priamo zásobovať kurdské sily, informoval Cameron. To znamená, že im bude posielať rôznu pomoc, od ochranného výstroja až po špeciálne vybavenie proti výbušninám.
      

Cameron však odmietol totálne vojenské nasadenie v regióne, pretože ho nepokladá za správne riešenie.  Premiér predpovedal, že boj proti IS a jeho ideológii bude trvať zvyšok jeho politického života. "IS sa netají svojimi rozpínavými cieľmi. Už dnes má v hľadáčiku starobylé sýrske mesto Aleppo. A pyšne vyhlasuje, že plánuje získať aj Jordánsko a Libanon a dospieť priamo až k tureckej hranici. Ak sa mu to podarí, budeme čeliť teroristickému štátu na brehoch Stredozemného mora," uviedol v článku britský premiér.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies