Cameron privítal bustu Thatcherovej na Falklandách

NETKY.SK • 18 December 2014, 21:23 • 2 min
Cameron privítal bustu Thatcherovej na Falklandách

LONDÝN - Britský premiér David Cameron vo štvrtok s radosťou prijal plány odhaliť na Falklandských ostrovoch pamätník minulý rok zosnulej britskej expremiérky Margaret Thatcherovej.

slovakia

left justify in out

Podľa jeho slov je to ten "správny spôsob, ako si uctiť niekoho, kto hral takú dôležitú úlohu pri oslobodení ostrova od argentínskych síl". Bronzovú podobizeň Thatcherovej, predsedníčky britskej vlády v čase vypuknutia vojny s Argentínou, odhalí v prvej polovici januára budúceho roku jej syn Mark. Pamätník osadia na rohu Thatcherovej ulice aj s jej citátom spred 32 rokov v znení: "Je ich síce počtom málo, no majú právo žiť v mieri, vybrať si vlastný spôsob života a určiť si vlastnú príslušnosť".

 

Falklandy objavil v roku 1592 britský moreplavec John Davis, postupne ich však kolonizovali Francúzi, Španieli a následne Argentínčania. Británia nad ostrovmi prevzala kontrolu v roku 1833. Argentína tento krok nikdy neuznala a v roku 1982 sa rozhodla územie obsadiť. Krátka, no krvavá vojna sa skončila kapituláciou Argentíny. Napätie začalo opäť narastať v roku 2010, keď Británia umožnila ťažobným spoločnostiam hľadať potenciálne ložiská ropy vo falklandských vodách. V referende z marca 2013 sa obyvatelia ostrovov jasnou väčšinou vyslovili za zotrvanie pod kontrolou Londýna.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies