Cameron predstavil päťročný plán boja proti islamskému extrémizmu

NETKY.SK • 20 Júl 2015, 19:17 • 2 min
Cameron predstavil päťročný plán boja proti islamskému extrémizmu

LONDÝN - Britský premiér David Cameron predstavil dnes svoj päťročný plán boja proti islamskému extrémizmu. Súčasťou plánu je aj zlepšenie integrácie rozrastajúcej sa moslimskej komunity v Británii, napísala agentúra DPA.

slovakia

left justify in out

 V prejave prednesenom v stredoanglickom meste Birmingham britský premiér vyhlásil, že má v úmysle "bojovať s nákazlivou islamistickou ideológiou, ktorá je nesmierne nepriateľská voči britským hodnotám". Jedným zo spôsobov, ako to dosiahnuť je zastavenie "velebenia" extrémistických skupín a zabezpečenie väčšej finančnej podpory pre najchudobnejšie komunity s vysokým zastúpením moslimského obyvateľstva.
     

Británia "musí čeliť tragickej pravde", že niektorí ľudia, ktorí sa tu narodili, "sa v skutočnosti nestotožňujú s Britániou a nemajú takmer žiadny alebo vôbec žiadny vzťah k ostatným ľuďom, ktorí tu žijú," povedal Cameron.
     

Britský premiér zároveň vyhlásil vojnu "všetkým formám extrémizmu - násilného aj nenásilného," pričom podotkol, že je potrebné väčšmi počúvať "umiernené a reformné hlasy, ktoré hovoria za veľkú väčšinu moslimov.
     

V rámci päťročného plánu bude britská vláda prostredníctvom praktickej pomoci, financovania, propagácie a politického zastúpenia "podporovať tých, ktorí zdieľajú naše hodnoty".
     

Súčasťou Cameronovho plánu je aj opatrenie, na základe ktorého budú mať rodičia možnosť požiadať o zrušenie platnosti cestovných dokladov svojich detí, aby im zabránili cestovať do oblastí ovládaných extrémistami.
     

Londýnska Metropolitná polícia v máji uviedla, že do oblastí ovládaných militantnou organizáciou Islamský štát doposiaľ vycestovalo približne 700 britských "extrémistov".
     

Metropolitná polícia začala dnes s náborom policajtov, ktorí ovládajú jeden alebo viac jazykov, ako sú jorubčina, arabčina, pandžábčina, bengálčina, turečtina, ktoré sú v Londýne pomerne rozšírené.  



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona