Cameron podporuje jednotné Španielsko

NETKY.SK • 10 November 2014, 15:34 • 2 min
Cameron podporuje jednotné Španielsko

LONDÝN - Británia si želá, aby Španielsko zostalo jednotné a akékoľvek referendum o nezávislosti 7,5-miliónového Katalánska by malo byť uskutočnené v rámci patričného ústavného rámca, povedal v pondelok britský premiér David Cameron.

slovakia

left justify in out

Hnutie za osamostatnenie Katalánska zosilnelo po hlasovaní Škótov v septembrovom referende, ktoré sa však, na radosť Camerona, skončilo odmietnutím odtrhnutia sa Škótska od Spojeného kráľovstva. "Británia je priateľ a veľký spojenec Španielska...želáme si, aby ostalo jednotné, aby všetci zostali spolu," odpovedal Cameron obchodným lídrom na konferencii v Londýne na otázku, čo by odporučil Španielom po jeho skúsenosti so škótskym referendom. "Referendum by sa malo konať v rámci ústavného rámca, a nie mimo neho," povedal Cameron.

 

Nedeľňajšie symbolické referendum o nezávislosti španielskeho autonómneho regiónu Katalánsko využili vyše dva milióny voličov, z ktorých približne 1,6 milióna hlasovalo v prospech odtrhnutia od zvyšku krajiny. Volebné právo má okolo 5,4 milióna Kataláncov, čo znamená, že veľká časť hlasovať neprišla.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies