Cameron počas návštevy Izraela vyjadril podporu židovskému štátu

NETKY.SK • 12 Marec 2014, 19:27 • 2 min
Cameron počas návštevy Izraela vyjadril podporu židovskému štátu

JERUZALEM - Britský premiér David Cameron dnes počas svojej oficiálnej návštevy Izraela uviedol, že jeho dôvera v krajinu je "neoblomná" a jeho záväzky voči bezpečnosti židovského štátu sú "pevné ako skala".

slovakia

left justify in out

Informovala o tom agentúra DPA.
      

"Vždy budem podporovať právo Izraela na svoju obranu - v rámci medzinárodného práva a spravodlivosti," povedal Cameron počas príhovoru v Knesete, izraelskom parlamente v Jeruzaleme. Zároveň vyjadril podporu americkému ministrovi zahraničných vecí Johnovi Kerrymu v jeho snahách o vyjednanie mierovej dohody.
      

Britský politik vyzval izraelských a palestínskych lídrov, aby pristúpili k "nevyhnutným kompromisom vrátane zastavenia výstavby židovských osád na palestínskych územiach, ako aj ukončenia provokácií zo strany Palestínčanov".
      

Kerry požaduje, aby izraelský predseda vlády Benjamin Netanjahu a palestínsky prezident Mahmúd Abbás do 30. apríla podpísali dokument s pravidlami dotýkajúcimi sa všetkých ťažiskových problémov spolužitia oboch národov, ktorý povedie k rozšíreniu rokovaní.
      

Cameron izraelským zákonodarcom načrtol výhody, ktoré so sebou prinesie mierové riešenie. "Nechcem vám radiť, ako máte viesť mierový proces. Chcem iba, aby ste si predstavili, ako by táto krajina vyzerala, keby v nej vládol mier," povedal konzervatívny líder.
     

Izrael by podľa Camerona získal "mimoriadne" ekonomické výhody, pričom by ho "všetci začali vnímať spravodlivo a normálne, ako akýkoľvek iný demokratický štát. Ide tu o spravodlivosť pre dva národy, dôstojnosť pre židovských aj palestínskych občanov," dodal.
      

Mier by takisto prispel k nadviazaniu diplomatických i obchodných vzťahov Izraela s arabskými susedmi, domnieva sa britský premiér, ktorý sa vo štvrtok v Predjordánsku stretne s palestínskym lídrom Mahmúdom Abbásom.
      

Cameron mal do regiónu pricestovať už vo februári, návštevu však musel odložiť pre riešenie akútnej bezpečnostnej situácie spôsobenej rozsiahlymi povodňami na juhu Anglicka.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies